El cicle de Poesia als parcs portarà la paraula a onze espais naturals protegits

Del 22 d’abril al 5 de novembre, la Diputació de Barcelona organitza una dotzena de recitals poètics, dos dels quals a l'illa de Sardenya

El desaparegut Carles Hac Mor, en un recital del cicle
El desaparegut Carles Hac Mor, en un recital del cicle | Poesia als parcs
Redacció
13 d'abril del 2017
Actualitzat a les 9:11h
Un any més, la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, organitza el cicle Poesia als parcs. Lletres i Paisatges, una mostra per combinar natura i literatura en indrets singulars dels espais naturals. Cada recital té una impressionant escenografia natural i un embolcall ambiental propi, reforçat per la poesia que es recita i pel públic que assisteix a l'acte.

El programa d’enguany, que comença el dissabte 22 d’abril al Parc de la Serralada de Marina i acabarà el diumenge 5 de novembre al Parc del Foix, inclou un total de dotze recitals en onze espais naturals entre els quals hi ha el Parc Natural del Montseny, el Parc del Garraf, el Parc Natural de l’Alt Pirineu o el Parc Natural del Montsant, així com dos els parcs agermanats de l’illa de Sardenya com són el Parc de Porto Conte i el Parc Nacional de l’Asinara.

Entre d'altres, aquest 2017 es podrà gaudir del cantautor Roger Mas, que recitarà i cantarà els poemes recollits en el seu darrer llibre El dolor de la bellesa (Empúries) al Marquet de les Roques, la casa del poeta Joan Oliver a la vall d’Horta, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el diumenge 28 de maig amb motiu del Dia Europeu dels Parcs, o l’acte de clausura de la commemoració de l’Any J.V. Foix al Parc del Foix, amb Àlex Cort i Vicenç Altaió, el diumenge 5 de novembre a la plaça del Castell de Castellet i la Gornal.

Primer recital a l'ermita de Sant Pere de Reixac

El primer recital serà el dissabte 22 d’abril a l’ermita de Sant Pere de Reixac, al Parc de la Serralada de Marina, amb la participació de la poeta Laia Claver amb acompanyament musical de Cec Pla, i seguirà el 7 de maig a la masia Can Magarola d’Alella, al Parc de la Serralada Litoral, amb el Cicle de Poesia d’Alella.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu oferirà un programa doble al Centre d’Art i Natura de Farrera, el una trobada poètica el 10 de juny amb David Caño, Miriam Cano i Carles Rebassa i acompanyament musical de veu i percussió d’Arnau Obiols, i una passejada poètica cap a l’ermita de Santa Eulàlia d’Alendo, l’endemà, 11 de juny. El Parc Natural del Montsant oferirà el diumenge 24 de setembre, un recorregut poètico-coreogràfic a càrrec de Maria Cabrera a la Cartoixa d’Escaladei, amb vermut final a càrrec del Centre Quim Soler la literatura i el vi.

Un cicle que s'atura també a l'Alguer

Els dos parcs sards, el Parco di Porto Conte i el Parco Nazionale dell’Isola dell’Asinara, agermanats amb el Parc del Garraf, oferiran dos programa a la ciutat de l’Alguer els dies 1 i 2 de setembre, el primer presentarà L’amor fora de mapa, de Roc Casagran i el segon Cançó de fer camí amb Mireia Vives i Borja Penalba.

Al Parc Natural del Montseny hi haurà, el 21 i 22 d’octubre, un cap de setmana de creació poètica entorn al paisatge en el que hi participaran alguns dels poetes que han actual en el cicle els dos darrers anys, amb una lectura oberta dels poemes creats a la Morera, al municipi del Brull.
 

Moment d'un recital a la font de Pradelló, amb Martí Sales Foto: Poesia als Parcs


El programa de Poesia als parcs es completa amb les activitats organitzades al Parc de la Serralada Litoral el diumenge 7 de maig amb un espectacle poètico-infantil a la Masia de Can Magarola d’Alella, dins el cicle de Poesia d’Alella; el 17 de setembre a ca l’Agustí d’Olzinelles, dins el Parc del Montnegre i el Corredor amb un recital a càrrec de Guim Valls, Misael Alerm i Joan Gener; i el 8 d’octubre a Begues, al Parc del Garraf, amb un recital de poesia contemporània a càrrec de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, acompanyada de la cantautora Montse Castellà.

Actes complementaris durant el maig i el juny

A banda de la programació de Poesia als parcs, altres espais de la Xarxa de Parcs Naturals oferiran activitats al voltant de la poesia els mesos de maig i juny, com el Parc del Castell de Montesquiu, que oferirà, de 12 al 28 de maig, un cicle de música i poesia a la Cabanya del Castell, i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, del 18 de maig al 18 de juny organitza la Festa Verdaguer 2017, en ocasió del 50è aniversari de la Casa Museu Verdaguer, amb recitals, exposicions, festes populars i rutes literàries entorn a l’obra del poeta.

També el Parc Natural de la Serra de Collserola oferirà, el 16 de juny, una nit literària acompanyada d’observació d’estels, constel·lacions i altres cossos celestes. L’acte se celebrarà a Can Coll, una masia amb més de 500 anys d’història, amb una proposta que combina la lectura de fragments literaris amb acompanyament musical.