Arbúcies reviu el Combat de 1714

La Teresa d'Arbúcies, una de les novetats d'enguany, ha estat tot un èxit entre el públic assistent

Redacció
03 d'abril del 2017
Actualitzat a les 8:30h
El paper de la dona durant la Guerra de Successió a Arbúcies
El paper de la dona durant la Guerra de Successió a Arbúcies | AJA
Arbúcies ha viscut aquest cap de setmana les IV Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies. Unes jornades que commemoren un dels pocs fets d'armes victoriosos que tingueren lloc contra l'exèrcit borbònic durant la guerra de Successió a la nostra vila.
 
Les recreacions històriques han estat les protagonistes d'aquests dos dies, la més important: el Combat d'Arbúcies que es va reproduir al passeig de la Riera diumenge al migdia i que centenars de persones van poder presenciar. Però n'hi ha hagut durant els dos dies, ja que dissabte a la tarda es va representar l'entrada de tropes a la vila i diumenge a la tarda va tenir lloc Arbúcies vila cremada. Una recreació que explica com Arbúcies va ser cremada pels borbons com a represàlia a la victòria dels miquelets durant el Combat d’Arbúcies.
 
La Teresa d'Arbúcies, una de les novetats que s'estrenava enguany, va ser tot un èxit, ja que desenes de persones van poder assistir a aquesta representació al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella. La Teresa d'Arbúcies explica com el seu marit i els seus fills han anat al combat i ella els ha d'esperar a casa, no pot fer res més. L'envaeix una barreja de ràbia i d'angoixa, està farta de tanta guerra, cansada de tirar endavant com una mula tossuda. Durant la recreació, la Teresa explica el paper anònim, però no per això menys important, que van tenir les dones d'Arbúcies durant la guerra de Successió.
 
També, com novetat en aquesta edició, el diumenge al migdia es va repartir entre els assistents l'escudella del sometent feta pels escudellers de Castellterçol.
 
El Museu Etnològic del Montseny va acollir la X Trobada d'Entitats de Cultura i Patrimoni de la Selva amb conferències i taules rodones sobre la guerra de Successió a la comarca de la Selva. A més, dissabte a la tarda també es va inaugurar l'exposició Fins aconseguir-ho! La guerra de Successió a Catalunya.
 
El regidor de Cultura, Manel Serras, ha assenyalat que "és molt important recordar i commemorar fets històrics com aquests del combat" perquè les generacions presents i futures sàpiguen quina és la història d'Arbúcies i puguin entendre d'on venim.
 
Fets històrics

El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la vall d'Arbúcies fou l'escenari d'un dels pocs fets d'armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d'Arbúcies, on el sometent armat d'Arbúcies, amb l'ajuda del sometent de les poblacions veïnes, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.

Els regiments valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit des d'Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil. La gent d'Arbúcies va organitzar el sometent, i avisà al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau...) per fer front l'enemic.

Així l'endemà, el 14 de gener de 1714, a les 8 del matí poc després de sortir de la vila d'Arbúcies en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l'actual Molí de les Pipes), començà l'enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent va derrotar els regiments valons. Només s'escaparen a Hostalric prop de 200 soldats.

L'exèrcit borbònic no va perdonar aquesta derrota i l'1 d’abril de 1714 una força de prop de 5.000 homes es va dirigir a Arbúcies per saquejar-la i cremar-la. La tradició oral ens ha portat als nostres dies la frase: Arbúcies, gent d'astúcies, matavalons.        
 

Escudella del somatent Foto: AJA


 
Arxivat a