Dos juristes celonins integrants actius de l'Associació Maspons i Anglasell

Manel Bueno i Ramon Oriol, experts en dret públic i dret local, han estat presents en l'acte inaugural de l'entitat

Redacció
24 de març del 2017
Actualitzat a les 14:25h
Juristes de l'Associació Maspons Anglasell
Juristes de l'Associació Maspons Anglasell | NBM
L'Ateneu Barcelonès ha estat el lloc escollit per fer la presentació pública de l'entitat de juristes Maspons i Anglasell en un acte en el qual han intervingut Cèlia Argilés, Ferran Armengol, Isidre Llucià i Jaume Renyer. Ha estat una iniciativa d'un grup de secretaris, interventors i tresorers d'administració local i juristes que comparteixen l'anhel de recuperar i divulgar l'esperit del dret públic català i aplicar-lo efectivament en la pràctica jurídica i en l'estudi universitari, per aquest motiu han decidit constituir una associació que integri tothom que vulgui participar en aqueixa tasca. Dos juristes de Sant Celoni experts en dret públic i dret local, Manel Bueno i Ramon Oriol, formen part del grup actiu de l'entitat.
 
L'objectiu del col·lectiu és posar en valor una manera de desenvolupar el dret públic molt diferent de la que s'ha heretat del model vigent al Regne d'Espanya, model tributari del dret administratiu francès—, i fer-lo molt més proper al rule of law, model anglosaxó similar a l'existent a Catalunya amb anterioritat al Decret de Nova Planta, com posà de manifest Francesc Maspons i Anglasell.

Un model amb uns principis essencials, els principis bàsics del dret públic català, que tot i que s'han d'analitzar amb una adequada perspectiva històrica, són plenament vigents. Aquests principis són: llibertat, equitat, limitació i separació de poders, proscripció de l'abús, entre d'altres. Aquests principis han de poder ser incorporats en el disseny d'una nova administració, d'acord amb models que ja s'apliquen en d'altres indrets del món euro-occidental, però adequats i adaptats a la realitat catalana, i en base als principis que avui en dia exigeixen els ciutadans: democràcia, ètica, eficàcia, eficiència, transparència, justícia social.

El Col·lectiu Maspons i Anglasell vol aplegar els juristes que comparteixin aquests valors i vulguin treballar per divulgar-los i aplicar-los al conjunt dels territoris que fins als Decrets de Nova Planta posteriors a la guerra de Successió disposaren d'un dret propi i compartien les arrels comunes del dret català originari.

Amb la finalitat d'il·lustrar els propòsits i els continguts del treball col·lectiu que pretenen realitzar han decidit prendre com a denominació i referència la personalitat i l'obra de Francesc Maspons i Anglasell (1872-1966), en homenatge a qui fou un dels grans juristes catalans del segle XX.
 

Manel Bueno i Ramon Oriol integrants de l'Associació Maspons Anglasell Foto: NBM


 
 
Arxivat a