CONTAMINACIÓ

Quan i on es posaran en marxa les restriccions de trànsit

Les primeres mesures per restringir el trànsit per aconseguir una reducció de la contaminació a la conurbació de Barcelona es començaran a aplicar l'1 de desembre del 2017

per Jordi Bes Lozano, Barcelona | 6 de març de 2017 a les 14:03 |
La C-58, en una imatge d'arxiu | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les primeres mesures per restringir el trànsit per aconseguir una reducció de la contaminació a la conurbació de Barcelona es començaran a aplicar l'1 de desembre d'aquest mateix any, en una zona que comprèn 40 municipis (Àmbit-40). Tot i això, només serà en cas d'episodi de contaminació, cosa que es produeix un màxim de 3 a 5 dies cada any. La Generalitat l'activa si augmenta molt la pol·lució derivada de les partícules en suspensió (PM10) o diòxid de nitrogen (NO2).

Aquest és el calendari de les mesures que s'ha acordat en la Cimera de la Qualitat de l'Aire:


- 1 de desembre del 2017: en cas d'episodi de contaminació, no podran circular els turismes matriculats abans de l'1 de gener del 1997 i les furgonetes matriculades abans de l'1 d'octubre del 1994 en 40 municipis de l'àrea de Barcelona. Serien els cotxes de categoria Euro 1 o inferior, i les furgonetes inferiors a aquesta categoria. En el cas les rondes de Barcelona i tot l'àmbit que queda a dins, la prohibició serà per a tots els vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT), de manera que serà més restrictiva encara: els de gasolina matriculats abans del 2000 i els dièsel d'abans del 2006.

- 1 de gener del 2019: El veto als cotxes i furgonetes de més de 20 anys s'estendrà als dies laborables, de dilluns a divendres, en els 40 municipis.


- A partir del 2020: a la zona intrarondes ja no es podrà circular en el cas de no disposar d'etiqueta ambiental de la DGT, i aquesta prohibició s'anirà estenent gradualment a la resta de municipis.

Els 40 municipis que es veuran directament afectats per les mesures formen l'Àmbit-40, i han estat declarats Zones de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric. Són: Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Fost de Campsentelles.

 

Participació