Nou sistema anticonceptiu per controlar els coloms d'Hostalric

L'objectiu d'aquesta acció és evitar el sacrifici de coloms i millorar la seva salut

Redacció
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 9:07h
Sistema anticonceptiu per evitar la població de coloms a Hostalric
Sistema anticonceptiu per evitar la població de coloms a Hostalric | La Selva Comunica
L'Ajuntament d'Hostalric implanta un sistema anticonceptiu pel control de coloms amb l'objectiu d'evitar el sacrifici de coloms i millorar la seva salut. Es tracta del fàrmac Ovistop l'eficàcia del qual ve avalada per una llarga trajectòria a diversos municipis italians i espanyols on s'ha aconseguit reduir la població de coloms en pocs mesos de forma ètica sense necessitat de sacrificar-los.

Aquesta metodologia consisteix en el subministrament del fàrmac --un blat de moro recobert amb una substància anomenada nicarbazina--, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms i que es distribueix a través de dispensadors automàtics que permeten programar l'hora i la quantitat de producte a dispensar. Se'n col·locaran dos en els punts on es concentren les principals colònies de coloms de la vila.
 
Quan es capturen i sacrifiquen els coloms, es deixa un buit ecològic que és ocupat ràpidament per nous coloms, ja que els exemplars restants tenen més recursos a l'abast i es reprodueixen en millors condicions. Aquest fàrmac provoca una davallada continuada i estable de la població i s'ha comprovat que a partir del quart any la població de coloms es redueix fins al 80% respecte la inicial. En són exemples els municipis catalans de Cardona o Molins de Rei que han implementat el sistema anticonceptiu amb resultats que han millorat les expectatives inicials. El primer any el descens a Cardona va superar el 60% i a Molins de Rei el 40%. El fàrmac és totalment segur, tant per la salut dels coloms, com també per la d'altres animals, persones o pel medi ambient.