Els plens de Palau i Sant Celoni aproven una moció per desmilitaritzar el Parc Natural del Montseny

També es vol la renaturalització del massís en suport a la campanya "Recuperem el cim!"

Redacció
28 de gener del 2017
Actualitzat el 02 de febrer a les 10:44h
Els plens de Palau i Sant Celoni reclamen renaturalitzar el cim del Montseny
Els plens de Palau i Sant Celoni reclamen renaturalitzar el cim del Montseny | Jordi Purtí
Els plens dels ajuntaments de Santa Maria de Palautordera i de Sant Celoni han aprovat una moció presentada per la CUP d'aquests dos municipis per a la desmilitarització i
renaturalització del parc natural del Montseny en suport a la campanya "Recuperem
el cim!". En aquest sentit es reclama el tancament definitiu i el desmantellament de la base militar de comunicacions, la retirada de les tanques i els filats, la renaturalització del cim i el retorn de la titularitat del puig Sesolles a la Generalitat o a l'ens local que correspongui.

En la moció també es reclama a l'òrgan gestor, pels danys que pot ocasionar en un entorn natural protegit i d'acord amb el principi de precaució, que prohibeixi les maniobres militars en tot l'àmbit del Parc Natural del Montseny.

En les sessions plenàries els regidors de la CUP van defensar la moció recordant que l'any 1978 va ser aprovat el Pla Especial de protecció del Montseny, any en que la UNESCO va qualificar el parc natural com a reserva de la Biosfera. També va fer incís en què el territori del massís del Montseny i en concret l'espai del parc natural "està sotmès a una sèrie de pressions en els seus punts més sensibles, entre elles les carreteres i construccions existents, i d'amenaces com són l'asfaltatge de noves carreteres i la construcció de noves edificacions".

La CUP recorda que "41 anys després de l'expropiació i ocupació del puig Sesolles part del cim segueix urbanitzat per la instal·lació militar --que avui funciona només de manera automatitzada-- i manté la protecció amb tanques i filats que envolten el perímetre del centre de comunicacions militar". La instal·lació està situada a 1.667 metres i ocupa una superfície de 3,47 ha i la funció que fa avui aquesta instal·lació podria fer-la fora de l'espai del Parc Natural del Montseny.

La moció també conté una part de "rebuig majoritari de l'exèrcit a casa nostra"  i per això es reclama el traspàs a la Generalitat o a l'ens local que correspongui del patrimoni militar de tipus immobiliari que es trobi en desús, per a destinar-lo a usos públics de caràcter civil; així com prohibir les maniobres militars en espais no estrictament militars.

A Santa Maria de Palautordera la moció es va aprovar amb els vots favorables dels grups municipals de CiU, CUP i ERC i l'abstenció del PSC. A Sant Celoni hi van votar a favor CiU i CUP i l'abstenció del PSC. Les regidores d'ERC i ICV no van assistir a la sessió plenària.