El Síndic de Greuges rebutja la pavimentació del camí de les Illes a Sant Marçal

Recomana a la Diputació de Barcelona --òrgan gestor del parc-- que impedeixi, des de ja i de manera permanent, l'accés de vehicles pel camí mitjançant la instal·lació de barreres

Redacció
17 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:35h
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó | Europa Press

Només dos dies després de la reivindicativa III Marxa en defensa pel territori, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha rebutjat la pavimentació del camí que connecta les carreteres BV-5301 i BV-5114 al Parc Natural del Montseny i ha reclamat que s'anteposi la protecció del parc natural, ha informat aquest dimarts en un comunicat. Segons el Síndic de Greuges, la connexió de les dues carreteres és "innecessària" i no hi ha cap element que justifiqui els treballs de pavimentació de la pista Illes-Sant Marçal, que completarien la segona fase del pla impulsat pel consistori.

En el marc d'una actuació d'ofici, el Síndic ha estudiat tota la informació rebuda i ha evidenciat que el projecte presentat inicialment "no s'ajusta al que finalment autoritza la Ponència Ambiental". Ribó considera que s'ha passat d'un projecte de tripijoc i pavimentació de tot el camí a l'autorització final d'uns arranjaments puntuals en aquest camí de serveis del Parc Natural del Montseny.

"S'han de prendre les mesures oportunes perquè no s'autoritzi cap projecte que no sigui estrictament necessari i en què hi hagi certesa de quins efectes perjudicials tindrà la seva execució per a la integritat del lloc", ha sostingut Rafael Ribó.

Missatge per a la Diputació

El Síndic ha recomanat a la Diputació de Barcelona --òrgan gestor del parc-- que impedeixi, des de ja i de manera permanent, l'accés de vehicles pel camí mitjançant la instal·lació de barreres, que només permetin el pas de vehicles per a la gestió del parc, de serveis i de la propietat. També ha demanat que s'obri un debat parlamentari sobre la protecció real dels espais naturals amb la normativa vigent amb la finalitat d'aconseguir una "major garantia" de protecció dels espais especialment protegits que són patrimoni de tots, en les seves paraules.

Segons el Síndic, la Cambra catalana hauria de "revisar" la legislació sobre parcs naturals i espais protegits en la línia que sigui el Govern o l'òrgan gestor qui autoritzi i executi els projectes que afectin directament els espais naturals.