EDAT MITJANA

El V Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric reflexiona sobre el «dia a dia a l’Edat Mitjana»

Hi van prendre part un total de divuit investigadors dedicats majoritàriament a la recerca en Història, Història de l'Art i Arqueologia Medievals

per Redacció, 22 de novembre de 2016 a les 09:17 |
Una de les ponències del V Seminaris d'Estudis Medievals d'Hostalric | AJH
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El "dia a dia a l'Edat Mitjana" ha estat el punt de partida de reflexió del V Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric que s'ha celebrat recentment al Centre Cultural Serafí Pitarra d'aquest municipi, organitzat des de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament i l'Arxiu Històric d'Hostalric.

D'acord amb això, ponents i comunicants van oferir perspectives diferents -tot i que en ocasions complementàries-, i van reflexionar sobre qüestions ben diverses, com per exemple, com era la vida quotidiana dels pagesos de remença; per què cal fer entendre que la pintura medieval no tenia per objectiu reflectir la vida diària de la gent, encara que n'incorporés escenes; fins a quin punt respectaven els monjos benedictins la regla de Sant Benet; per què l'ambient en el que vivien les comunitats jueves i els jueus conversos de l'Europa Occidental va esdevenir cada vegada més hostil; què distingia l'estil de vida dels grans nobles; o bé també fins a quin punt coneixem realment com era la xarxa de camins selvatans a l'Edat Mitjana. En això darrer es centra de fet l'exposició Camins vells i xarrabascos de la plana de la Selva i el Gironès, instal·lada a l'entrada de la seu del seminari durant tots dos dies.


Hi van prendre part un total de divuit investigadors dedicats majoritàriament a la recerca en Història, Història de l'Art i Arqueologia Medievals, i pertanyents a les Universitats de Girona, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Lleida, València, Alacant, i, fins i tot, Coimbra (Portugal), al Centre d'Estudis Selvatans i a l'empresa selvatana Atri Cultura i Patrimoni, així com erudits locals de l'Ateneu Popular de Calonge.

La diversitat i la riquesa dels aspectes tractats, juntament amb l'alta participació del públic assistent en els debats, van fer del V Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric un esdeveniment intens i profitós. L'any vinent, com ja es costum, es publicaran les actes i la sisena edició es convocarà probablement de cara a novembre de 2018.

 

Participació