Nova prova de sirenes a Sant Celoni, Gualba i Riells i Viabrea

S'activaran a les 12:20 i la fi d'alerta serà a les 12:30 | la prova també es portarà a terme a 36 municipis més de tot Catalunya

Redacció
21 de novembre del 2016
Actualitzat el 23 de novembre a les 15:04h
Sirena situada al barri de les Borrelles de Sant Celoni
Sirena situada al barri de les Borrelles de Sant Celoni | Jordi Purtí
Protecció Civil de la Generalitat (Departament d'Interior) provarà avui dilluns 21 de novembre les sirenes de la xarxa d'alarmes adscrites al Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat que alerten la població en cas de risc químic. Al llarg del matí s'activaran seqüencialment les sirenes d'avís de risc químic ubicades a trenta-sis municipis catalans.
 
Aquest exercici es realitza dos cops l'any i serveix per comprovar el funcionament de les sirenes, si sonen bé i el diàmetre en el que es pot escoltar el so i també serveixen per familiaritzar a la ciutadania amb el so d'avís de risc químic i els consells a seguir en cas d'accident real, el més bàsic dels quals és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici tancant portes i finestres i desconnectant la ventilació exterior fins que passi el perill.
 
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d'avís a la població de gran abast que contempla el Pla de Protecció Civil per emergències químiques PLASEQCAT per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu.
 
L'alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d'alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.
 
Durant la prova, també es farà un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real i s’informa pel twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes en cada municipi, com es faria en cas d’accident real.

Més accions durant la prova de sirenes
 
 Durant la prova, com ja és habitual s’informarà en temps real de l’activació de les sirenes a través del compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.  El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, s'ha coordinat també amb el telèfon d'emergències 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passaran al telèfon d'informació 012 per tal de conèixer des on s'escolten, si el so se sent correctament.
 
És important recordar des de l'interior d'un edifici no se sentirà el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis.
  
A banda, dijous de la setmana passada 25 alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Baix Montseny de Sant Celoni van participar d'un simulacre de confinament per accident de risc químic.

Activació al sector químic de la Tordera

12.20 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera.
12.30 h Activació de les sirenes en fi d'alerta
 
- Gualba: Prop de la Batllòria; Al costat de Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix
- Sant Celoni: Barri Borrelles (C/ Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu
- Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal