Santa Maria de Palautordera congela les ordenances fiscals pel 2017

No s'apugen ni les escombraries ni l'IBI | Els partits de l'oposició hi reaccionen de manera diferent

Redacció
29 d'octubre del 2016
Actualitzat el 03 de novembre a les 17:31h
Sessió plenària a Santa Maria de Palautordera
Sessió plenària a Santa Maria de Palautordera | Jordi Purtí
El ple de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera ha aprovat les ordenances fiscals que regiran a Palau l'any vinent. En aquest sentit, es congelen les taxes i impostos més importants com són l'Impost de Béns Immobles i les escombraries. En relació a l'IBI hi haurà una bonificació més gran per a les famílies nombroses ja que es canvia el criteri  de valor cadastral que fins ara es regia i es passa a un criteri de renda. En aquest sentit, podran optar a la bonificació les unitats familiars que no superin ingressos anuals de 45.000 euros. Les famílies amb tres fills tindran una bonificació del 30 per cent, les de quatre fills del quaranta per cent i les de cinc fills del cinquanta per cent. També queda clar que la bonificació és per un sol habitatge.

Pel que fa a la gestió de residus segueixen les facilitats de pagament en tres fraccions i les bonificacions per reciclar el compostatge i portar residus a la deixalleria s'agrupa tot al 31 de gener. Així mateix es crea una nova categoria per a locals de fins a 40 metres quadrats i s'està a l'espera de com pot afectar a Santa Maria de Palautordera la posada en marxa de la recollida porta a porta a Sant Esteve de Palautordera ja que aquest municipi no ha contemplat cap àrea d'emergència i també quina és la repercussió en un millor reciclatge de l'orgànica després de la campanya que des del setembre es porta a terme a Santa Maria de Palautordera.

D'altra banda s'han establert noves tarifes a l'escola d'adults no diferenciant empadronats i no empadronats a Palau i s'han abaratit els costos de les matrícules, gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona.

Els partits polítics de l'oposició hi han reaccionat de diferent manera. El PSC hi ha votat en contra perquè totes les taxes s'han votat en bloc, tot i estar d'acord en moltes, però la seva principal discrepància és amb l'IBI per l'augment de l'impost l'any passat i que al seu parer consolida una mesura que havia de ser només temporal obligada pel govern del PP.

ERC ha votat abstenció perquè voldria que se'ls hagués convidat a participar més en la seva elaboració, tot i que han aplaudit les millores en la bonificació de l'IBI en les famílies nombroses.

I la CUP hi ha votat en contra per motius ideològics. Les considerem absolutament insuficients a l'hora de fer front a les desigualtats del municipi. Han denunciat que el sistema econòmic capitalista és el responsable de crear aquestes desigualtats, i que mentre no tinguem un sistema econòmic just, és responsabilitat dels representants i servidors públics lluitar per erradicar les desigualtats i vetllar per la justícia social.

Han plantejat superar el model de bonificacions o beques, per establir un model de tarificació social per trams segons la capacitat econòmica dels veïns per redistrubuir la riquesa i facilitar que es puguin desconegestionar els serveis socials i els serveis administratius municipals. També han demanat que augmentès l'IBI no residencial al 10% amb major valor cadastral.