Cultura, institucions i municipis s'alineen per promoure la dansa professional i treure-la de la precarietat

El Pla d'Impuls es posa en marxa amb un pressupost de 636.000 euros i sis accions específiques | Granollers, les Franqueses del Vallès, l'Ametlla del Vallès, Sant Celoni i Lliçà de Vall hi participen

Redacció
22 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 8:28h
Presentació del Pla d'Impuls a la Dansa
Presentació del Pla d'Impuls a la Dansa | Departament de Cultura
El Departament de Cultura, en col·laboració amb diverses institucions i 37 municipis, ha posat en marxa un pla amb sis accions específiques per promoure la presència de la dansa professional catalana a tot el territori, crear ocupació de qualitat en aquest àmbit i fomentar-ne la difusió. Es tracta del Pla d'Impuls de la Dansa, que s'aplicarà inicialment durant el curs 2016-2017 amb un pressupost de 636.000 euros i la voluntat de donar-li continuïtat els propers anys.

Les sis accions són el circuit Fem Dansa; la iniciativa entre municipis i professionals Parelles de Ball; el projecte escolar Tots Dansen; la formació per a programadors PRO365/SISMO; la realització d'un programa televisiu i la creació d'una producció nacional de dansa de mig o gran format amb projecció internacional. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha subratllat en la presentació del pla que treure la dansa "definitivament de la precarietat" és una prioritat "urgent".

L'objectiu de l'acció Fem Dansa és reforçar un circuit municipal estable a Catalunya per a produccions mitjanes de dansa i ampliar la xarxa d'estructures i espais d'exhibició d'àmbit nacional. Organitzat per l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC), el circuit està integrat per una desena de teatres de menys de 500 localitats amb més de 50 actuacions de dansa i activitats addicionals. Fem Dansa es va iniciar el 2016 amb quatre municipis com a programa pilot: Tremp, Martorell (Baix Llobregat), Palamós (Baix Empordà) i Alcover (Alt Camp). 

El projecte Parelles de Ball vol afavorir la creació i consolidació d'accions de difusió i dinamització de la dansa promogudes entre el municipi i professionals. L'Hospitalet de Llobregat, Ripoll i Figueres són les poblacions que es comprometen inicialment amb Parelles de Ball, amb un programa d'activitats, conferències i actuacions. Hi col·laboren Bipolart a l'Hospitalet de Llobregat; Ester Forment a Ripoll i Agitart a Figueres. L'agent organitzador de Parelles de Ball és l'Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya (ACPDC). 

Una altra de les accions del Pla d'Impuls és consolidar el projecte Tots Dansen, que té com a objectiu reforçar la relació entre la dansa i les escoles i impulsar projectes educatius per transmetre'n els valors. L'activitat es desplega a 18 municipis i teatres catalans després que s'hi hagin sumat de cara a aquest curs Tortosa, Sant Celoni i Lliçà de Vall (Vallès Oriental). El projecte compta amb la implicació de 29 instituts, un coreògraf professional assistit per deu ballarins locals, la programació de dotze funcions i la participació de prop de 1.800 alumnes. L'impulsen el Mercat de les Flors i el Consorci Transversal Xarxa d'Activitats Culturals.

L'acció PRO365/SISMO té com a missió oferir als programadors dels equipaments públics i privats de Catalunya les eines i coneixements sobre dansa perquè les arts del moviment guanyin presència en les propostes culturals de les ciutats. El projecte està liderat pel Festival Sismògraf i estan previstes visites a centres de creació, itineraris específics, jornades de treball, aproximació a companyies, assistència a festivals internacionals i trobades amb directors artístics. 

Un altre dels objectius del pla és difondre la dansa a través dels mitjans de comunicació públics per fer-la visible i propera. Per això, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), amb l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura, produirà un programa de dansa de tretze capítols de 25 minuts, vehiculats per un coreògraf. 

La sisena acció del pla és crear una producció de mig o gran format amb projecció nacional i internacional amb l'objectiu de donar suport als creadors i ballarins catalans. El projecte és impulsat pel Mercat de les Flors amb la col·laboració dels equipaments escènics municipals conveniats amb la Generalitat. 

Aquestes sis mesures, finançades per l'ICEC, amb el suport de la CCMA i la col·laboració dels municipis i entitats, complementen les polítiques que s'estan duent a terme en el Pla Integral de la Dansa. En el Pla d'Impuls de la Dansa 2016-2017, s'han programat un total de 97 activitats, amb 57 contractacions i 40 activitats de creació de públics. 

Acció, alineació i nació de la dansa

Per al conseller de Cultura, el Pla d'mpuls de la Dansa ha de permetre fer tres transicions. La primera, "de la reflexió" que ha suposat el Pla Integral -"permeable i sensible" a les aportacions dels agents implicats, ha dit- a l'"acció". La segona transició, d'una "etapa marcada per certa dispersió" a una "harmònica, potent i ambiciosa alineació" entre municipis, institucions, programadors, directors d'equipaments i altres agents. Vila ha encomanat a l'Institut del Teatre i el Mercat de les Flors l'assumpció del liderat d'un sistema que "compti amb la potent alineació de tot el territori" i que permeti la tercera de les transicions. De la "Casa de la dansa", com s'erigeix el Mercat de les Flors, a la "nació de la dansa". 

El titular de Cultura considera que la dansa necessita a Catalunya "la normalització i professionalització com en una nació madura, educada i culta" i ha subratllat que el Govern està "determinat" perquè les accions del Pla d'Impuls no siguin "puntuals", sinó "l'inici d'una estratègia on vagin concorrent i acumulant-se" moltes altres accions. 

La presentació del Pla d'Impuls de la Dansa ha tingut lloc al Mercat de les Flors i, a més del conseller Vila, hi han participat el cap del Canal 33, Jordi Serra; la presidenta de l'Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya, Núria Botellé; el director del Mercat de les Flors, Cesc Casadesús; el director de l'Institut Català de les Empreses Culturals, Xavier Diaz; la presidenta de l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, Gemma Calvet; el president del Consorci Transversal Xarxa d'Activitats Culturals i regidor de Cultura de Mataró, Joaquim Fernàndez, i el director gerent de l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot; Ricard Sargatal. Tots ells han anat desgranat les aportacions de les institucions que representen al pla. 

Els 37 municipis que participen en el Pla d'Impuls de la Dansa 2016-2017 són Alcover (Alt Camp); Figueres; Igualada, Calaf (Anoia); Manresa, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Fruitós de Bages, Navàs, Sallent, Cardona, Sant Vicenç de Castellet (Bages); Reus; Tortosa; Palamós (Baix Empordà); Martorell, Viladecans (Baix Llobregat); Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès); Vilanova i la Geltrú; Olot; Girona; Mataró; Vic; Tremp; Ripoll; Lleida; Tarragona; Terrassa, Sabadell, Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental); Granollers, Les Franqueses del Vallès, l'Ametlla del Vallès, Sant Celoni i Lliçà de Vall (Vallès Oriental).
Arxivat a