El celoní Mario Parra president de la FaPac Maresme - Vallès Oriental

Forma part de l'AMPA de l'escola Soler de Vilardell de Sant Celoni

Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:37h
Fapac Maresme - Vallès Oriental
Fapac Maresme - Vallès Oriental | Fapac
Les AMPA del Maresme i el Vallès Oriental van celebrar, dissabte 15 d'octubre a Mollet
del Vallès, la primera Assemblea Territorial de la FaPaC durant la qual les famílies van compartir les inquietuds que viuen als seus centres educatius i van posar a debat alguns dels temes prioritaris en matèria educativa. Hi van assistir 27 AMPA de les dues comarques.

Aquesta va ser la primera assemblea conjunta d'ambdues comarques -que apleguen unes 260 AMPA federades a la FaPaC- una trobada que respon a la nova divisió territorial de la FaPaC, impulsada per facilitar el treball entre les AMPA d'una mateixa àrea geogràfica i potenciar la seva incidència en les polítiques. D'ara endavant la FaPaC passarà de 5 a 10 juntes territorials a Catalunya.

En aquest marc, es va formar i escollir la nova junta territorial del Maresme-Vallès Oriental encapçalada per Mario Parra (escola Soler de Vilardell, Sant Celoni) com a president. La trobada va servir per aprovar un full de ruta amb les línies de treball a seguir al Maresme i el Vallès Oriental en els propers mesos. La planificació educativa i el mapa escolar encapçalen les demandes. Les AMPA van coincidir a reclamar una reducció de ràtio fins a 20 alumnes per aula com a mesura efectiva per garantir la qualitat en l'educació i una correcta atenció de l'alumnat, especialment tenint en compte la diversitat a les aules. Amb aules de 27 alumnes difícilment el professorat podrà aplicar línies pedagògiques innovadores a les nostres escoles.

Reducció de Ràtios

Les AMPA defensen la reducció de ràtios davant de la política de tancaments de grups a centres públics seguida pel Departament d'Ensenyament. Un exemple d'aquesta política és l'escola Mar Nova de Premià de Mar que continua rebel·lant-se contra el seu tancament, una decisió rebutjada per les famílies del centre i compartida per la FaPaC que demana als Serveis Territorials d'Ensenyament que aturi el seus plans. Mares i pares defensen matenir ràtios reduïdes per atendre millor els nivells de complexitat de les aules als centres educatius del municipi.

El pla d'actuacions inclou altres prioritats com continuar denunciant l'existència de barracots i la manca d'infraestructures dignes que dificulten el bon funcionament de molts centres educatius. També reclamar la gratuïtat i universalitat del servei de menjador escolar, una mesura que evitaria la segregació escolar existent i afavoriria la igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat. Denunciar que les beques menjador no arriben a tots els alumnes davant les necessitats creixents de moltes famílies.

Així mateix, demanar més recursos i suport a les escoles per atendre l'alumnat amb necessitats educatives especials, i garantir la cohesió social. S'ha de treballar perquè l'escola inclusiva sigui una realitat tant a primària com a secundària. I aconseguir que les famílies participin de forma efectiva com a interlocutors del Departament d'Ensenyament per traslladar la veu d'una part clau de la comunitat educativa que ha de ser escoltada i tinguda en compte, i ser presents a les Taules Mixtes.

Durant la trobada, les famílies assistents van destacar com a principals preocupacions la manca d'inversió a les escoles i instituts, la falta d'innovació accessible per a tothom, i la necessitat d'augmentar el número de professorat i millorar-ne la seva formació per tal d'arribar a la qualitat educativa desitjada per a tots els alumnes.

Fomentar una vertadera escola inclusiva i acabar amb la segregació escolar van ser altres de les inquietuds sorgides. A més, es va subratllar la necessitat d'aprofundir en el treball conjunt entre escoles d'una mateixa zona, famílies i administració, i es va destacar la necessitat d'acabar amb els concerts educatius per disposar d'un únic sistema educatiu públic de qualitat i innovador igual per a tothom. Finalment, les famílies assistents van coincidir en recordar que la participació de les famílies en l'educació és un aspecte clau i cal més promoció de polítiques que faciltin aquesta implicació que sempre no és fàcil.

Nova junta

La nova junta territorial queda composada de la següent manera: Mario Parra i Dolz, Sant Celoni AMPA Soler de Vilardell; Sandra Becerril i Balín, Cardedeu AFA Can Manent; Roser Escrig i Sarreta, Sant Celoni AMPA El Blauet; Elba Ozerans i Arenas, Granollers AMPA Salvador Llobet; Maria José Morillas i Martínez, Granollers AMPA Ponent; Òscar Montes i Esteve, Granollers AMPA Pereanton; Isabel Pérez i Pérez, Mollet del Valles AMPA Cal Music; Jordi Lloreda i Cullell, Canovelles AMPA Jacint Verdaguer, Raquel Puig i Alasà, Caldes de Montbui AMPA Comunitat d'Aprenentatge El Calderí; David Diaz Garrido, Santa Maria de Palautordera AMPA Matagalls; Joanna d'Arc Bermúdez i Esquerra, Mataró AMPA Montserrat Solà; Jordi Estarlich i Corominas (absent), Premià de Mar AMPA Mar Nova; Sílvia Gironès, Sant Andreu de Llevaneras AMPA IES Llevaneras.

La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya és la federació més gran de Catalunya amb més de 2.100 AMPA repartides en més de 750 municipis i aplegant més de 500.000 famílies de tot el país. És la federació majoritària tant a primària com a secundària. El 95% de les AMPA d'educació infantil i primària de centres públics hi estan federades; el 66,1% d'instituts de secundària, a més d'AMPA d'escoles bressol, llars d'infants i centres d'educació especial.
·