La reproducció del Retaule de Sant Pere ja és a la parròquia de Santa Maria de Palautordera

L'alcalde de Palau, Jordi Xena, ha qualificat el 15 d'octubre com un dia històric per al municipi

16 d'octubre del 2016
Actualitzat el 17 d'octubre a les 15:00h
Descoberta del retaule de l'apòstol Sant Pere a la parròquia de Santa Maria de Palautordera
Descoberta del retaule de l'apòstol Sant Pere a la parròquia de Santa Maria de Palautordera | DBM
"Avui és un dia històric per Palau", així és com l'alcalde de Santa Maria de Palautordera , Jordi Xena, ha qualificat aquest dissabte 15 d'octubre pel lliurament de la reproducció del retaule dedicat a l'apòstol Sant Pere. "Hem arribat a un punt final, i ho hem fet perquè hi ha hagut un inici, però més d'un segle després la parròquia de Santa Maria torna a tenir el Retaule de Sant Pere, des que es va vendre l'any 1914".

Xena va aprofitar el moment per felicitar i agrair la feina feta  per dues de les persones que han fet possible la reproducció autoritzada pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) on es conserva l'original. És el cas de Josep Ayats que ha treballat la part de marqueteria i Josep Tierno que s'ha encarregat de la part de pintura, amb la col·laboració de Jordi Clusellas i Josep Barberà. L'alcalde de Palau tampoc no va escatimar agraïments a l'Associació Cultural Frederic Montseny per la feina que des de fa anys fa temps que vénen fent per la cultura del municipi. L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera s'ha fet càrrec de les despeses de la reproducció.

De l'Ajuntament a la parròquia

Els actes de celebració es van dividir en diverses part. Primer a la sala de plens de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera on es va fer la lectura notarial d'entrega del Retaule per part de l'Associació Cultural Frederica Montseny a l'Ajuntament en una taula presidida per l'alcalde Jordi Xena; el regidor de Cultura, Sergi Zamora; la presidenta de l'Associació Cultural Frederica Montseny, Charo Mallo; el secretari de l'Associació Cultural Frederica Montseny, Mariano Balada; i Josep Ayats i Josep Tierno.

Després, els actes de celebració es van traslladar a la plaça de la Vilaamb la Colla gegantera i grallera de Santa Maria de Palautordera i de Som i Serem, sardanistes. Finalment a la parròquia de Santa Maria va tenir lloc la benedicció del retaule de Sant Pere amb el bisbe auxiliar de Terrassa, Monsenyor Salvador Cristau i el rector de la parròquia de Santa Maria de Palautordera, Iñaki Ballbé. Els actes de lliurament van acabar amb un concert a càrrec del Cor de Cambra de Palautordera.

Tots els actes van tenir un seguiment multitudinari.

Característiques del retaule

El retaule original va ser realitzat pel pintor Joan Gascó i està datat de l'any 1516. actualment es troba exposat a la sala del Gòtic del MNAC. L'estil del retaule es troba en la transició entre l'estil gòtic i un naturalisme amb influències flamenques i italianes, i les tendències renaixentistes.  Està dedicat a l'apòstol Sant Pere i les escenes que s'hi presenten són de la seva vida.

Les mides de la reproducció  són de 2,775 metres d'alçada i de 1,965 metres d'amplada, molt aproximades a les del retaule original. Els treballs de reproducció, van començar a fer-se realitat la primavera de 2009 i es van acabar l'estiu de 2016.