Santa Maria de Palautordera recupera aquest dissabte el Retaule de Sant Pere

L'Associació Cultural Frederica Montseny ha impulsat la seva restauració i l'ha cedit a l'Ajuntament i aquest a la parròquia

Redacció
14 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:07h
Retaule Sant Pere que es podrà veure a la parròquia de Santa Maria de Palautordera
Retaule Sant Pere que es podrà veure a la parròquia de Santa Maria de Palautordera | DBM
Aquest dissabte 15 d'octubre a partir de les sis de la tarda se celebraran els actes amb motiu del lliurament de la reproducció del Retaule de Sant Pere, després que l'Associació Cultural Frederica Montseny hi hagi treballat durant sis anys en la creació d'una rèplica. L'original continua conservant-se en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Josep Ayats, un dels impulsors de la restauració explica que es tracta d'una joia del 1516 que havia estat a la parròquia Santa Maria i que es va vendre l'any 1914 i mai més se'n va saber res, fins i tot la creença era que s'havia cremat en temps de la guerra.

No va ser fins l'any 2007 que es va localitzar al MNAC i llavors va ser quan l'Associació Frederica Montseny va impulsar la seva restauració i poder-lo retornar a la parròquia de Santa Maria de Palautordera. Dos dels màxims restauradors han estat els palauencs Josep Ayats que ha treballat la fusta i Josep Tierno que l'ha pintat. També hi han participat altres persones, com Jordi Clusellas i Josep Barberà. Les mides exteriors del retaule són de 2,775 metres d'alçada i d'1,965 metres d'amplada, que són aproximadament com les del retaule original.

Demà, a les sis de la tarda a la sala de plens de l'Ajuntament es farà la lectura de l'acta notarial d'entrega del Retaule per part de l'Associació Cultural Frederica Montseny a l'Ajuntament i aquest a la parròquia. A dos quarts de set de la tarda tindran lloc els actes de celebració a càrrec de la Colla Gegantera i Som i Serem Sardanistes, a la plaça de la Vila. I a les set de la tarda a la parròquia Santa Maria tindrà lloc la benedicció del retaule de Sant Pere, explicació de la història i iconografia del retaule per acabar amb un concert a càrrec del Cor de Cambra de Palautordera.