Un «gran acte de país» denunciarà les deficiències a Rodalies

El Palau de la Generalitat, el proper 26 d'octubre, acollirà una protesta pel servei ferroviari on s'hi reclamarà el seu traspàs total | L'acte estarà encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i hi col·laboraran les entitats municipalistes

Els passatgers d'un tren de la R16 canviant de tren a Cambrils després d'estar més d'una hora aturats a Tarragona.
Els passatgers d'un tren de la R16 canviant de tren a Cambrils després d'estar més d'una hora aturats a Tarragona. | Arxiu ND
Redacció
11 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:55h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha avançat aquest dimarts que el dia 26 d'octubre se celebrarà "un gran acte de país" encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per denunciar les deficiències de Rodalies. Rull ha explicat que l'acte l'impulsen el Govern, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) amb un doble objectiu: denunciar una situació "inacceptable" del servei ferroviari i reclamar el traspàs total del servei de forma immediata.

Segons ha explicat Rull, "els ciutadans no es mereixen unes infraestructures ferroviàries en un estat tan deplorable". L'acte unitari, en aquest sentit, hauria de servir per "donar una alternativa de país. "Volem gestionar-ho nosaltres perquè la Generalitat està en condicions de fer-ho millor que Adif", ha indicat el dirigent nacionalista.

Obert a tota la societat

L'acte del dia 26, que se celebrarà al Palau de la Generalitat, està convocat per l'executiu i les entitats municipalistes però estarà obert a sectors molt amplis. "A la societat civil, sindicats, empresaris, i totes aquelles organitzacions que estan treballant per aconseguir que Catalunya tingui un sistema de Rodalies i Regionals digne", ha ressaltat Rull.

En paral·lel, la conselleria de Territori i Sostenibilitat està preparant el recurs contenciós-administratiu que presentarà contra Adif per no complir els compromisos d'inversió a la xarxa ferroviària. "Vam obrir una via de negociació amb l'Estat i no ens n'hem sortit, i ara anem a defensar els nostres drets als tribunals", ha indicat. Uns drets, ha dit Rull, que "no són de la Generalitat de Catalunya ni dels ajuntaments, sinó que són dels ciutadans de Catalunya. Són ells els qui disposen d'un sistema ferroviari que no és l'adequat per al segle XXI", ha matingut el conseller de Territori.