català

El TSJC castiga una jutgessa per pressionar l'advocada Montserrat Vinyets a utilitzar el castellà

L'advocada de Sant Celoni diu que mai havia una situació de tanta confrontació a un jutge com aquest dia | Se l'acusa de dues faltes lleus per pressionar també a una altra advocada i per respondre de manera irrespectuosa els membres del tribunal quan li van comunicar els fets | El Govern també va presentar una queixa per obligar una nena de sis anys a parlar en castellà

per Redacció NacióGarrotxa, 6 d'octubre de 2016 a les 10:50 |
La titular del jutjat número 2 d'Olot, obliga a expressar-se en castellà | Martí Albesa
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sancionat amb dues amonestacions per dues faltes lleus a la jutgessa del jutjat número 2 d'Olot, Ana María Caballero, per menystenir el català. La primera de les queixes la van presentar unes advocades, una de les quals la celonina Montserrat Vinyets, que es van sentir humiliades quan en un judici no les va deixar expressar-se en català i va obligar a utlitzar "l'espanyol, l'idioma universal", segons recull El Punt Avui

El 15 de març, en judici celebrat a Olot, Caballero va demanar a les advocades que s'expresessin en castellà ja que elles coneixien les dues llengües i la jutgessa només entenia el castellà. Després que les lletrades argumentessin el seu dret a utilitzar el català, la jutgessa va insistir que no tenia cap obligació d'entendre'l. 


En la segona sessió del judici, celebrat el 24 de maig, la jutgessa va nomenar un funcionari del jutjat com a traductor del català al castellà. El problema va ser que no sabia com traduir moltes expressions catalanes i només feia que preguntar "com es diu això en castellà?". Les advocades asseguren que la jutgessa les va perjudicar alhora de dictar la sentència del cas per l'enganxada lingüística i denuncien que els retraiés que l'anomenessin "jutgessa" i no "senyoria". 

Queixes del TSJC i del Govern

La segona falta lleu que li recrimina el TSJC és per la manera irrespectuosa que va respondre els membres del Tribunal Superior de Justícia quan li van demanar que respongués a les preguntes referents a la queixa que havien presentat les dues advocades. 

Segons explica l'article d'El Punt Avui, es dóna la circumstància que aquesta jutgessa també té pendent de resolució davant el TSJC una queixa presentada pel Govern perquè hauria pressionat una nena de sis anys perquè parlés en castellà en un judici, quan la menor tenia serioses dificultats per expressar-se en aquesta llengua. 


Montserrat Vinyets ha manifestat que "mai havia patit una situació de tanta confrontació a un jutge com aquest dia. Avui he sabut que la Marta i una servidora no hem sigut les úniques a patir a la Jutgessa d'Olot. Perquè el tema amb la nena petita , que estava al Jutjat per un tema greu, no té nom".

 

Arxivat a:
Societat, TSJC, català, judicials
Participació