Palau s’organitza per reciclar l'orgànica

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya per reduir els residus que van a parar a la incineradora

Redacció
03 d'octubre del 2016
Actualitzat el 04 d'octubre a les 9:18h
Repartint cubells airejats per reciclar l'orgànica a Santa Maria de Palautordera.
Repartint cubells airejats per reciclar l'orgànica a Santa Maria de Palautordera. | Jordi Purtí
"Palau s'organitza per reciclar" és la campanya que aquests dies s'està portant a terme a Santa Maria de Palautordera per donar una sèrie de consells i així reciclar correctament l'orgànica i, de passada, reduir els costos de recollida també. En la campanya s'està repartint per tots els domicilis del municipi un díptic en el qual es donen tres consells per separar els residus orgànics a casa, perquè es puguuin reciclar, i, així reduir els que es porten a la incineradora.

Per una banda, es fa referència a quins residus van a l'orgànica i al mateix temps s'explica com s'ha de separar l'orgànica i que el cubell airejat, dels quals ja se n'han començat a repartir, permet reduir les males olors, els líquids i el volum dels residus, ja que contribueix a evaporar l'aigua que contenen els residus orgànics.

En aquest sentit, també s'informa que les bosses compostables, produïdes amb midó de blat de moro, són transpirables, afavoreixen la ventilació de restes orgàniques i ajuden a reduir les males olors i els líquids i que l'orgànica quan es porta als contenidors de les escombraries s'ha de dipositar en el de color marró. Estadísticament, gairebé el 40% dels residus que generem són restes orgàniques.

Finalment, un tercer consell fa referència al per què s'ha de reciclar l'orgànica. Les raons són diverses. Per una banda perquè l'orgànica que es recull es porta a la planta de tractament biològic de Granollers i se'n fa compost, un adob de qualitat per a l'agricultura, la jardineria, l'obra pública i la restauració d'espais. Si se separa correctament l'orgànica es reduirà a la meitat els residus que es destinin a la incineradora. I per altra banda, una qüestió econòmica. Dipositar l'orgànica al contenidor de resta costa 66,63 euros cada tona però dipositar-la al contenidor marró el preu s'abarateix fins els 29,54 euros cada tona.