Tanca el restaurant de Santamaria a la torre Hesperia de l'Hospitalet

NH va comunicar la decisió als hereus del cuiner de Sant Celoni poc després que l'EVO acollís un sopar benèfic en memòria seva

NacióGranollers.cat
18 de juliol del 2012
El restaurant ocupava l'interior de la cúpula de l'Hotel Hesperia de l'Hospitalet.
El restaurant ocupava l'interior de la cúpula de l'Hotel Hesperia de l'Hospitalet. | Esther Romagosa
El restaurant ocupava l'interior de la cúpula de l'Hotel Hesperia de l'Hospitalet. Foto: Esther Romagosa

La cadena d'hotels NH ha decidit el cessament d'activitat del restaurant EVO que el cuiner de Sant Celoni Santi Santamaria, mort el febrer del 2011, havia obert el 2006 al capdamunt de la torre de l'hotel Hesperia de l'Hospitalet de Llobregat. Es tracta d'"una decisió unilateral de tipus econòmic" que va ser comunicada als hereus del xef de Sant Celoni poc després que aquests celebressin, la setmana passada, una gala benèfica en memòria de Santamaria al mateix hotel, segons han explicat fonts properes a la família del xef. La cadena NH ha afegit que el tancament respon a la davallada de la demanda, i que ha estat una decisió que la cadena ha pres després d'haver intentat altres mesures.

"Curiosament, sembla com si l'Hospitalet visqués d'espatlles a Barcelona, quan, amb les reformes de l'entrada de la capital catalana per la Gran Via, l'Hospitalet és la porta de Barcelona", va escriure en el seu dia Santamaria. Aquesta reforma de la Gran Via va incloure la construcció de la torre Hesperia, que allotja un hotel d'NH. El 2006, Santi Santamaria va obrir al capdamunt d'aquesta torre un restaurant, l'EVO, i a finals d'aquell mateix any l'establiment va rebre una estrella Michelin.

Ara la cadena NH ha comunicat als hereus de Santamaria que rescindeix el contracte d'assessorament que tenia amb el grup del cuiner. Ja fa temps, ha indicat un portaveu de NH, que la demanda per menjar a l'EVO davallava a causa del moment de crisi econòmica. El grup hoteler ha mirat de trobar altres opcions però finalment ha decidit el cessament de l'activitat del restaurant. Ara la companyia d'hotels estudia com mantenir obert un punt de restauració al peculiar espai al capdamunt de la torre, però sense estrella Michelin i sense estar vinculat al nom de Santamaria. També mirarà de reubicar el personal del restaurant al grup.

"Una sorpresa"
Ha estat "una sorpresa per a tots", han lamentat fonts de la família de Santamaria, que han assegurat que l'ocupació havia augmentat un 50 per cent en els darrers dos anys, arran dels esforços per promocionar l'establiment. "S'estaven fent gestions per omplir aquest espai tan complex", han afegit. Els hereus de Santamaria van rebre la comunicació de NH poc després que, dilluns passat, l'hotel Hesperia acollís un sopar de 800 persones dedicat a la memòria del cuiner i que va servir per recollir fons per ajudar entitats benèfiques. A la gala, a la qual va assistir el president de la Generalitat, la filla de Santamaria, Regina, va anunciar la creació de la Santi Santamaria Fundació per preservar el llegat del xef.

La notícia del tancament de l'Evo arriba després que, el febrer passat, ja tanqués un altre establiment promogut pel cuiner de Sant Celoni. En aquell cas es tractava del restaurant que Santamaria havia obert al Marina Bay Sands, un complex promogut a Singapur per las Vegas Sands, el mateix grup que estudia instal·lar Eurovegas al Baix Llobregat.



La filla del cuiner Santi Santamaria, Regina, amb Mercè Riera, de l'entitat el Xiprer de Granollers, i el president de la Generalitat, Artur Mas, Foto: Bertran Cazorla