Homenatge als exregidors de Sant Antoni de Vilamajor afusellats pel franquisme

S'ha descobert una placa en memòria de Joan Pou Genís, Antoni Illa Sala i Esteve Riera Casanovas i totes les persones represaliades pel règim

Redacció
16 de setembre del 2016
Actualitzat el 19 de setembre a les 19:08h
La placa dedicada als regidors afusellats pel franquisme.
La placa dedicada als regidors afusellats pel franquisme. | AJSAV
Joan Pou Genís, Antoni Illa Sala i Esteve Riera Casanovas, tres exregidors de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor afusellats pel règims franquista entre els anys 1940 i 1942, pel sol fet d'haver servit al seu poble des de l'Ajuntament formant part d'un partit democràtic que el passat mes de maig van ser declarats fills predilectes de la població, des d'aquest 11 de setembre ja tenen una placa al Patronat que commemora la seva condició. Tots tres eren militants d'Esquerra Republicana de Catalunya i van patir un judici sumaríssim. Ara com ara segueixen tenint la sentència en vigor, de fet, com la resta dels jutjats pel règim franquista. L'acte també va servir per homenatjar totes les persones que que van ser represaliades, torturades i assassinades pel govern del dictador Francisco Franco.

La descoberta de la placa ha complert amb l'acord de ple del passat 31 de maig aprovat per unanimitat i que té els seus orígens en una moció impulsada el 26 de novembre pel grup municipal Canvi per Vilamajor en motiu del 75è aniversari de l'afusellament del President de la Generalitat, Lluís Companys. En aquest sentit, el 8 de desembre de 2015 es va celebrar un acte relacionat amb la memòria històrica en el qual l'alcaldessa Maria Lluïsa Berdala ja va manifestar que era el primer pas per homenatjar els tres exregidors. El fet que la placa  s'hagi col·locat en el Patronat és per tractar-se d'un espai emblemàtic de la història del poble i estretament vinculat als regidors assassinats.