El Baix Montseny acull set actuacions de les JIF

Del 17 al 25 de setembre hi haurà a tot Catalunya vint-i-vuit actes relacionats amb les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya

Redacció
14 de setembre del 2016
Actualitzat el 15 de setembre a les 16:13h
Presentació de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya a Santa Maria de Palautordera.
Presentació de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya a Santa Maria de Palautordera. | Jordi Purtí
Tot és a punt perquè les 44enes Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya que organitza l'Associació per a la Difusió del Folklore es posin en marxa aquest divendres 16 de setembre i s'allarguin fins el dia 25 del mateix mes. En aquests nou dies hi haurà repartides per tot Catalunya vint-i-vuit actuacions.

Les Jornades es van presentar ahir dimarts a la sala de plens de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, un municipi que per sisè any consecutiu acollirà una de les actuacions. Les JIF són una mostra de balls d'arreu del món, tal com explica Joan Gómez, president de l'Associació per a la difusió del Folklore.

En l'edició d'enguany s'ha previst l'actuació de grups de Macedònia, El Salvador, Xile, Senegal, Escòcia, Perú i Nepal, tot i que aquest darrer grup penja d'un fil la seva participació per problemes en l’expedició del visat per part de l'ambaixada espanyola, de la mateixa manera que ja s'ha hagut d'anul·lar la participació d'un grup de Guinea Conakry pels mateixos problemes, segons que s'ha informat des de l'organització.

A més, les JIF tindran una visualització important en diversos municipis del Baix Montseny amb set actuacions a Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Esteve de Palautordera, Vallgorguina i Hostalric.
 
En aquest sentit, el president d'Adifolk manifesta que  s'han augmentat els dies de festival, mantenen aspectes d'èxit de l'edició passada com ara la participació dins les festes de la Mercè de Barcelona o el concert al Centre Artesà Tradicionàrius, i han programat un bon nombre de representacions arreu de Catalunya, "incloent-hi una zona que sovint quedava poc representada; la del Baix Montseny".
 
Per Gómez, l'estat de salut de les JIFs és ferm i el festival és capaç de portar grups destacats del folklore mundial, com ara representants de la Danza de las Tijeras de Perú, que assistiran a Barcelona gràcies a interlocució d'un grup de dansa peruà resident a la ciutat comtal i del Museu Etnològic de Barcelona. Aquesta dansa és un dels exponents de ball indígena reconegut com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

A la presentació de les 44enes Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya hi van participarJoan Gómez, president d'Adifolk; Sergi Zamora, coordinador general de les JIF i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera; Helena Lagarda,  regidora de l'Ajuntament de Sant Celoni; Sixte Morera, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu; Elies Ramil, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, Rosa Cornet, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vallgorguina; i Rita Saurí, regidora de l'Ajuntament d'Hostalric.
 

Programa complet de les jornades