Perill molt alt d'incendi al Baix Montseny

Protecció Civil activa el pla Infocat, per elevat risc a moltes comarques | Es troben tancats els accessos al massissos de Cap de Creus i de Montgrí

Redacció
05 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:43h
Alt risc d'incendi al Baix Montseny.
Alt risc d'incendi al Baix Montseny. | Bombers Arbúcies

Mapa de predicció de perill d'incendi forestal. Foto: Generalitat de Catalunya


Protecció Civil ha posat en alerta el Pla d’emergències per risc d’incendis forestals a Catalunya Infocat pel l’elevat risc generalitzat a tot Catalunya i que és extrem a l’Alt i Baix Empordà. El perill s’ha incrementat amb l’onada de calor, de la qual es compleix el tercer dia consecutiu, la situació sostinguda d’absència de precipitacions i avui s’ha vist agreujat per l’entrada de vent als dos extrems del país. Mestral al sud i tramuntana al nord que assecarà encara més la vegetació i pot dificultar l’extinció dels incendis.
 
L’activació en alerta s’ha decidit en la reunió al Departament d’Interior del comitè tècnic del pla Infocat per fer seguiment del risc d’incendi forestal. La reunió l’ha presidit el director general de Protecció Civil, Joan Delort,amb assistència del subdirector d’Agents Rurals, Pere Omedes, comandaments i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat, Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, SEM i Servei Meteorològic de Catalunya.
 
Com a mesura preventiva, els Agents Rurals han tancat els accessos als massissos del Montgrí i de Cap de Creus. El comitè tècnic ha decidit valorar també la possibilitat d’ampliar les mesures restrictives a les Terres de l’Ebre inclòs la restricció d’accessos a algun massís com els Ports o Montsant on es demana que es restringeixin en el possible els desplaçaments per minimitzar el risc d’ignicions. Als ajuntaments de totes aquestes zones s’ha demanat que incrementin la vigilància de les zones forestals dels seus termes municipals amb policies locals i els voluntaris municipals de Protecció Civil.
 
Cal ser especialment curosos i evitar conductes negligents que poden provocar un incendi com llençar burilles des d’un vehicle, que encara que semblin apagades, poden revifar amb la corrent d’aire i iniciar un foc de marge i estendre’s amb rapidesa.
 
A més, Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per onada de calor, que es manté per tercer dia consecutiu, per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de que es continuaran assolint temperatures extremadament elevades a gran part del territori, sobretot a les comarques de ponent i centrals de Catalunya així com també a les comarques de l’extrem sud del litoral.
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya manté el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 d’alerta des del passat dissabte.
 
Les comarques amb més risc de temperatures extremes avui són:
Noguera, Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell, Solsonès, Berguedà, Bages, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià. També es podrien assolir temperatures extremadament elevades, però amb menor probabilitat, a les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà, Alt Penedès, Baix Llobregat i Vallès Occidental. Tal com s'indica en el mapa el risc d'incendi en alguns punts del Baix Montseny és molt alt.

Consells per combatre la calor
   
"Davant aquesta situació cal que us hidrateu molt, encara que no tingueu especial sensació de set", explica Protecció Civil en un seguit de recomanacions contra la calor. "Cal tenir especial cura dels nens i gent gran. Eviteu estar a l’aire lliure sota el sol en les hores de màxima insolació. Per exemple, passegeu els animals de companyia en hores més fresques i no feu esforços físics. Feu menjars lleugers", afegeix.