Palau dedicarà les Jornades Europees de Patrimoni 2016 a les cases d'estiueig

La majoria destaquen per la seva construcció d'estil modernista

Redacció
30 d'agost del 2016
Actualitzat el 31 d'agost a les 10:03h
Masia del Mas de Can Sala de Santa Maria de Palautordera.
Masia del Mas de Can Sala de Santa Maria de Palautordera. | AjSMP

Santa Maria de Palautordera destinarà les Jornades Europees de Patrimoni 2016 a fer una visita guiada a les torres d'estiueig del Pla de Can Sala. La carretera d'entrada al poble a finals dels segle XIX i principis del segle XX es va començar a omplir de noves construccions, algunes de propietaris del poble, i d'altres d'estiuejants. La majoria destaquen per la seva construcció d'estil modernista. Avui aquesta zona es coneguda com el barri del Pla de Can Sala.

Entre aquestes construccions cal destacar la Torre de Can Boxeda o Torre Manso Sala, la Torre del Pla o Ca la Manalica, el conjunt de quatre cases (les vil·les Natàlia, Eugènia, Núria i Rosita), la Torre Deo i el Mas Mataró o Can Campoy (també coneguda per Can Mundet). Totes elles incloses en el Catàleg de bens d'interès aquitectònic, natural i cultural a protegir, amb nivell de protecció BCIL (Bé Cultural d'Interès Local).

També la masia de Can Sala que es troba al costat de la Torre de Can Boxeda, de contrucció rural típica de Catalunya i és del segle XVI, amb ampliacions i reformes al llarg dels anys, i que també té un nivell de protecció BCIL. Es farà una visita guiada a l'interior de la Torre de Can Boxeda, que té en el seu interior una escala de volta catalana de tipus petxina i també als seus jardins amb cedres i til·lers centenaris, i després una visita exterior de la resta de torres i la masia de Can Sala.

La 25a edició de les Jornades Europees de Patrimoni se celebra a Catalunya els dies 16, 17 i 18 de setembre de 2016, el lema suggerit a l'edició d'enguany és Patrimoni de tot@s, que posa en relleu la cooperació multilateral de tots els agents necessaris per a difondre i conserva el patrimoni cultural.