edat mitjana

El dia a dia de l'Edat Mitjana tema central del V Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric

El Seminari pretén ser, un cop més, un punt de trobada entre arqueòlegs, historiadors i historiadors de l’art

per Redacció, 22 d'agost de 2016 a les 12:08 |
Hostalric ja prepara una nova edició del Seminari d'Estudis Medievals. | Aj Hostalric
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Hostalric i l'Arxiu Històric d'Hostalric amb la col·laboració de la Universitat de Girona organitza per als propers dies 17 i 18 de novembre el V Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric. Enguany es continuarà amb la temàtica de la vida quotidiana estenent-lo a les històries del dia a dia.

Els organitzadors expliquen que les històries quotidianes dels homes i dones de l'edat mitjana ha estat sovint menystinguda en benefici de la història de la política, les grans línies de l'evolució econòmica o els canvis socials. Però en realitat la vida de cada dia, feta de treball i de moments d'oci, està indestriablement relacionada amb la política, l'economia, la societat o la cultura del seu moment.


En els darrers temps, els estudiosos de l'edat mitjana s'han apropat amb un renovat interès a la història dels entorns quotidians: les cases o els castells, les estances, el mobiliari, els atuells, les eines, la indumentària o els objectes d'ús personal. Tot plegat, com un indicador dels nivells de vida o dels models culturals de la població medieval. Un altre àmbit que ha estat objecte d'atenció particular és el que es refereix a l'alimentació. A partir del fil conductor del menjar els historiadors s'han interessat per les pautes de consum, els sistemes de producció, transport, emmagatzematge i distribució de productes alimentaris. Aquests i altres àmbits de la vida quotidiana permeten observar tota la riquesa de contrastos socials, religiosos i geogràfics del món medieval.

En aquest nou Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric, es proposen examinar la vida del dia a dia des de tots els punts de vista possibles. El Seminari pretén ser, un cop més, un punt de trobada entre arqueòlegs, historiadors i historiadors de l’art.


Ponències

En el decurs del V Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric i haurà quatre ponències. El dijous 17 de novembre Alejandro Martínez Giralt de la Universitat de Girona parlarà sobre el dia a dia de l'alta noblesa medieval i Rosa Lluch de la Universitat de Barcelona ho farà sobre La vida als masos de la Catalunya Vella a l'edat mitjana.


El divendres 18 de novembre Rosa Alcoy Pedrós de la Universitat de Barcelona exposarà sobre el  Temps i espais quotidians en la pintura catalana del gòtic: impossibilitats, transicions i interrupcions del dia a dia. Finalment, Karen Stöber de la Universitat de Lleida: Obediència, silenci i humilitat? Una mirada a la vida en un monestir medieval.

 

Participació