Es recuperen espais oberts del Parc Natural del Montseny per prevenir incendis

Representants de la Diputació de Barcelona i de l'Obra Social "la Caixa" han presentat el projecte en terrenys de Sant Pere de Vilamajor

Redacció
12 de juliol del 2016
Actualitzat el 14 de juliol a les 19:24h
Guardes Forewstals de la Diputació de Barcelona en un dels terrenys.
Guardes Forewstals de la Diputació de Barcelona en un dels terrenys. | Ramon Viladomat / Diputació de Barcelona
El Parc Natural del Montseny ha recuperat un total de 23,50 ha de pastures i espais oberts per a la ramaderia i tasques de gestió forestal que contribuiran a la prevenció d'incendis forestals. Aquestes accions han estat realitzades per la Diputació de Barcelona i l'Obra Social ‘la Caixa' d'acord amb el conveni de col·laboració entre ambdues organitzacions en la Xarxa de Parcs Naturals. Les actuacions s'han realitzat tant en finques públiques com privades situades al terme municipal de Sant Pere de Vilamajor, amb un pressupost de més de 53.000 euros aportats per l'entitat financera.

En la realització dels treballs hi ha participat un conjunt de 16 persones en risc d'exclusió laboral de l'Associació Montseny Guilleries, una entitat que treballa amb persones amb persones amb discapacitat intel·lectual. També s'ha comptat amb la col·laboració d'empreses especialitzades per a les tasques més específiques de gestió forestal.

Reducció de massa arbòria combustible

El projecte s'emmarca en el programa de prevenció d'incendis de la Generalitat de Catalunya que defineix les zones estratègies de reducció del combustible forestal al Montseny, a partir del relleu, la vegetació actual i l'històric d'incendis dels darrers anys.

A partir d'aquí, s'han seleccionat aquelles zones que, per la seva ubicació, accessibilitat i vegetació resultessin prioritàries per a la recuperació d'espais oberts. Així mateix, s'han prioritzat altres zones amb objectius coincidents, com ara la recuperació de l'activitat ramadera, la conservació i millora de la biodiversitat i la protecció de les masies.

En aquestes zones s'ha reduït el combustible a través de dos tipus d'intervencions, una de creació de discontinuïtat en zones forestals de carena amb actuacions silvícoles per reduir la densitat d'arbres i una segona, de recuperació d'antigues zones de conreu i pastures en zones planeres, generalment en entorns de masies. En tots els casos s'han eliminat completament les restes vegetals.
 

Neteja de camins i boscos per prevenir incendis Foto: Ramon Viladomat / Diputació de Barcelona


Actuacions preventives contra incendis 
   

Els incendis forestals que han afectat la zona en els darrers 20 anys es concentren principalment al voltant de les urbanitzacions i daten d'anys en que aquestes probablement no disposaven de franja de protecció contra incendis forestals.

Fora d'aquesta situació son rellevants els incendis ocorreguts al costat d'algunes carreteres, al pantà de Vallfornés i al coll de Palestrins. Aquests incendis donen coincidències amb l'anàlisi posteriorment realitzat per tècnics especialistes a l'hora d'identificar zones estratègiques per a la prevenció i extinció d'incendis forestals.

Amb aquests antecedents, en aquesta actuació s'ha intervingut d'una manera integral per tal de gestionar les zones boscoses, els matollars i les pastures per crear un paisatge tipus mosaic per disminuir el risc d'incendi i, alhora, augmentar les defenses contra incendi en cas d'ocurrència. 
 

Recuperació d'espais oberts del Parc Natural del Montseny. Foto: Ramon Viladomat / Diputació de Barcelona