Part de l'abocador de Santa Maria de Palautordera ja s'ha reforestat

Es calcula que en el termini d'un any tota la instal·lació podria estar segellada

Redacció
04 de juny del 2016
Actualitzat el 09 de juny a les 16:46h
A la dreta una zona de l'abocador reforestada i a l'esquerra una part que s'està segellant.
A la dreta una zona de l'abocador reforestada i a l'esquerra una part que s'està segellant. | Jordi Purtí
Diversos veïns de Santa Maria de Palautordera han participat aquest matí de la jornada de portes obertes i la visita guiada que s'ha portat a terme a les obres de clausura del Dipòsit Controlat de les Valls, el que es coneix popularment com l'abocador de Palau. La clausura, segons que s’ha explicat, s'està fent per fases i els visitants han pogut veure que ja hi ha zones que estan segellades i fins i tot reforestades. Actualment s'estan portant a terme les obres de les dues últimes fases mentre s'espera que els residus abocats sota terra estiguin ben assentats.

Enric Pousa, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, explica que és difícil de posar un calendari concret per acabar de segellar però considera que amb un any es podria haver acabat i només quedarà recollir els gasos i metans que es produeixen i que actualment també es fan servir per generar electricitat a la pròpia planta.

El regidor de Santa Maria de palautordera ha recordat que clausurar l'abocador era una necessitat pel municipi després de tants anys de veure passar camions carregats d'escombraries i un paisatge una mica galdós. L'empresa CESPA GR responsable de la instal·lació va fer efectiu el tancament l’1 de gener de 2015 posant fi a vint-i-dos anys d'activitat. Des d’aquesta data les feines que s'hi porten a terme són internes i només hi ha en funcionament les instal·lacions de captació i tractament de lixiviats i de biogàs.
 

Visitants que han participat en la jornada de portes obertes a l'abocador de Les Valls. Foto: Jordi Purtí