Família i amics de Santi Santamaria creen una fundació per preservar el seu llegat i valors

Uns 800 comensals recorden el cuiner de Sant Celoni en un sopar que recull fons pel Xiprer de Granollers

per NacióGranollers.cat, 10 de juliol de 2012 a les 15:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La filla del cuiner Santi Santamaria, Regina, amb Mercè Riera, de l'entitat el Xiprer de Granollers, i el president de la Generalitat, Artur Mas, Foto: Bertran Cazorla

"La família i alguns amics" del desaparegut cuiner de Sant Celoni Santi Santamaria crearan la 'Santi Santamaria Fundació' per "preservar el seu llegat literari, les seves obres d'art, els seus valors" i, també, "seguir portant a terme" la tasca solidària que el xef va desenvolupar en vida. Així ho ha anunciat la seva filla, Regina, en un sopar benèfic que ha aplegat unes 800 persones aquest dilluns a la nit a l'hotel Hesperia de l'Hospitalet, un dels llocs on el cuiner tenia un restaurant. Els comensals han homenatjat un "xef humanista", en paraules de Jordi Roglà, de Càritas, una de les entitats organitzadores de la gala, que recaptarà diners pel Xiprer de Granollers .


"Un bon berenar": amb aquesta fórmula de connotacions infantils, festives i golafres, va definir l'escriptor Emili Teixidor els àpats amb Santamaria, fill de Sant Celoni que va assolir la fama mundial amb les seves receptes. Així ho recordava l'escriptor traspassat encara fa menys temps que el xef en un text que va escriure en memòria de Santamaria i que aquesta nit ha llegit l'actor Jordi Bosch davant dels 800 assistents a la gala. "Em recordava quan, a la infantesa, sortíem algun dijous a la tarda a jugar a un pla proper a l'escola i els petits en dèiem fer un bon berenar", va narrar Teixidor. "No anàvem a berenar simplement, sinó a fer un bon berenar".

Mantenir els valors de Santamaria
En el sopar emulador d'aquells "bons berenars" de Santamaria, la seva filla, Regina, ara al capdavant del negoci familiar, ha anunciat la creació de la fundació. "Entre altres tasques, com preservar el seu llegat literari, les seves obres d'art, els seus valors, seguirà portant a terme aquesta tasca solidària" que va marcar la vida del seu pare, ha avançat Regina. Ha estat aquesta tasca solidària la que han volgut agrair aquest vespre algunes de les entitats que se'n van beneficiar, com ara la Fundació Vicente Ferrer, Càritas, la Fundació Esclerosi Múltiple i l'Associació Catalana d'Amics del Poble Saharauí.

Ho han fet promovent aquesta gala benèfica que s'ha celebrat a l'Hotel Hesperia de l'Hospitalet de Llobregat, que allotja l'Evo, un dels restaurants de Santamaria. Els beneficis serviran per ajudar El Xiprer, una entitat que ofereix menjar a persones necessitades de Granollers.Mercè Riera, de l'entitat benèfica el Xiprer de Granollers, beneficiària de la gala. Foto: Bertran Cazorla

Artur Mas, al sopar
El cuiner va escriure una quinzena de llibres, centenars d'articles. Té una producció d'arts plàstiques "molt interessant i poc coneguda". I era un gran comunicador. Ho ha enumerat en nom d'aquestes entitats Josep Santacreu, de DKV Integralia. "Podríem seguir lloant els mèrits d'en Santi, però avui estem aquí bàsicament per agrair-li que fos una persona tan generosa", ha conclòs. Una generositat que també ha remarcat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha assistit al sopar.

Mas s'ha preguntat si "es pot ser una persona de gran, grandíssim èxit professional i alhora actuar amb una gran generositat?". "Ara pot semblar que no, perquè sembla que les persones que han triomfat més professionalment estan al marge d'aquesta generositat o d'aquesta sensibilitat social", ha etzibat. "En Santi Santamaria també ens va deixar dit, escrit i provat amb el seu exemple que és perfectament possible", ha afegit.

Una generositat regada amb alegria, segons la glosa de Teixidor. "Molts segur van sentir, com jo, que amb en Santi desapareixia l'alegria; bona part de l'alegria que animava aquest món, perquè la seva acollença, la seva hospitalitat, el seu alberg, eren una festa", ha llegit Bosch del text de l'escriptor.


La filla del cuiner Santi Santamaria, Regina, i el president de la Generalitat, Artur Mas, aquest vespre al sopar benèfic en memòria del xef a l'Hospitalet de Llobregat envoltats de cuiners i representants d'entitats socials. Foto: Bertran Cazorla


 

Participació