Rull denuncia que Foment vol «maquillar» els retards de Rodalies canviant horaris

Territori i Sostenibilitat reclama al govern espanyol que executi les inversions pendents per acabar amb les restriccions de velocitat que pateix la xarxa

Redacció
09 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:55h

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha denunciat que el Ministeri de Foment vol “maquillar” els retards que pateix Rodalies de Barcelona amb un canvi d’horaris en els serveis. En unes declaracions aquest dilluns als mitjans de comunicació, el conseller ha afirmat que el Govern “s’oposa radicalment” a aquesta solució que “cronificarà” els retards i ha reclamat que Adif faci les inversions pendents a la xarxa de trens per acabar amb la manca de puntualitat del servei.

“La xarxa de Rodalies està mal mantinguda i pateix manca d’inversions per part de l’Estat. Per culpa d’això, Adif ha de limitar temporalment la velocitat dels trens. O acabem amb el dèficit d’inversió a la xarxa o es cronificaran els retards”, ha argumentat Rull. “La solució no és maquillar els problemes modificant els horaris sinó fer les inversions que necessita el sistema i fer-les ja”, ha recalcat.
 
Rul ha estat contundent: “No acceptarem una modificació unilateral d’horaris a Rodalies i Regionals amb caràcter general”. L’únic que acceptarà la Generalitat són modificacions puntuals sempre i quan vagin acompanyades d’un calendari d’actuacions, amb data d’inici i data de finalització de les obres.

Sense resposta d'Adif
 
L’objectiu del titular del Departament de Territori i Sostenibilitat és “asseure’ns amb l’Adif i fer allò que ja li vam demanar a la ministra de Foment: veure línia per línia quina és la situació, quins són els problemes, quines són les limitacions per mal estat i quines inversions s’han de fer; quan comencen aquestes inversions i quan acaben”, ha dit Rull.
 
El conseller ha exposat que des del Departament que presideix s’ha demanat en diverses ocasions a Adif, titular de la infraestructura ferroviària, quines són les limitacions temporals de velocitat de la xarxa i un calendari d’actuacions. Davant la manca de resposta, el conseller ha volgut “donar un missatge molt clar als usuaris del sistema de Rodalies de Catalunya: la Generalitat continuarà mantenint una posició fermesa absoluta per donar la bona qualitat que els ciutadans es mereixen”, ha exposat.
 
Traspàs de Rodalies "incomplet i incomplert"
 
Rull també s’ha referit a què el traspàs de Rodalies a la Generalitat “és incomplert i incomplet”. Incomplet perquè “se’ns han traspassat tres coses: la fixació dels horaris, la fixació de les tarifes i la supervisió de la qualitat del servei però amb el que ens imposa l’Adif només ens quedarien les tarifes perquè la fixació dels horaris cau i no podem garantir la qualitat del servei”. I incomplert, perquè “els recursos econòmics associats al traspàs tampoc no s’han invertit” i ha recordat que només s’ha acomplert un 10% dels 4.000 milions promesos en el període 2009-2015.
 

Josep Rull, en la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació. Foto: ACN