La Diputació de Barcelona pactarà amb tots els municipis les seves inversions

Es posen en marxa les meses de concertació, la fórmula que permet un pacte bilateral entre la mateixa Diputació i cadascun dels 310 municipis barcelonins per determinar quines són les seves prioritats d'inversió

Redacció
05 de maig del 2016
Actualitzat a les 11:19h
El pont de Sant Quirze, una de les actuacions finançades per la Diputació
El pont de Sant Quirze, una de les actuacions finançades per la Diputació | Adrià Costa
La Diputació de Barcelona vol mantenir una relació paritària i respectuosa amb l'autonomia dels municipis de la seva demarcació. Per això s'han posat en marxa les meses de concertació, la fórmula que permet un pacte bilateral entre la mateixa Diputació i cadascun dels 310 municipis barcelonins –excepte la ciutat de Barcelona–, per determinar quines són les seves prioritats inversores per a aquest mandat municipal. La inversió prevista és de 305 milions d'euros.

La Diputació, com a impulsora de la vocació municipalista, ha promogut que les reunions de les meses de concertació no només tinguin lloc a la seu de la institució, sinó que també es realitzin arreu del territori.

Àmbits de cooperació

Les meses de concertació permetran detectar quines són les preferències de cada municipi i quins ajuts econòmics els atorgarà la Diputació. La prioritat és potenciar noves inversions al territori que fomentin la diversificació econòmica.

Amb tot, la despesa corrent continua sent un dels altres àmbits de cooperació de la Xarxa de Governs Locals 2016-2019, que també aposta pel manteniment i reposició d'inversions, la prestació de serveis públics i la garantia de la cohesió social.

Cadascun dels 310 ajuntaments han pogut presentar fins a cinc sol·licituds. Un cop tramitades les peticions, la Diputació de Barcelona valora tècnicament la viabilitat dels projectes locals, abans de convocar la mesa de concertació entre la presidenta de la corporació, Mercè Conesa, el vicepresident primer, Dionís Guiteras, i l'alcalde de cada municipi.

Criteris de distribució

Amb l'objectiu de garantir una millor aplicació dels recursos públics a les necessitats dels ciutadans, i de donar resposta a la realitat asimètrica del territori, els criteris per distribuir els imports entre els municipis han estat determinats pel nombre d’habitants, la capitalitat i el territori, entre d'altres.

La Diputació també ha tingut en compte la previsió d'assoliment dels objectius marcats i de les seves necessitats, així com el fet que aquests projectes satisfacin les necessitats dels municipis amb els menors costos possibles. Finalment, també s'ha considerat els projectes mancomunats o que s'impulsin entre diverses administracions.

Suport integral al territori

Les meses de concertació, junt amb els catàlegs de serveis, els programes complementaris i altres instruments, són les eines que estructuren el Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019". A través d’aquest programa, la Diputació de Barcelona desplega l'exercici de les seves competències amb la voluntat de prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori.

D'aquesta manera, la garantia de la cohesió social, el foment de la diversificació econòmica del territori, l'aposta pel compliment dels principis de transparència i bon govern, i la promoció de l'equilibri territorial són els principals objectius. En aquest sentit, la Diputació aposta per reforçar la cooperació i l'assistència local en favor dels petits municipis i d'aquells altres que, per qüestions geogràfiques o demogràfiques, compten amb unes característiques especials.