Fil a l'agulla al V Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric

L'Ajuntament i l'Arxiu Històric concoquen la cinquena edició que tractarà el tema: Històries del dia a dia a l’edat mitjana

Redacció
21 d'abril del 2016
Hostalric ja prepara una nova edició del Seminari d'Estudis Medievals.
Hostalric ja prepara una nova edició del Seminari d'Estudis Medievals. | Aj. Hostalric
L'Ajuntament i l'Arxiu Històric d'Hostalric han convocat el V Semonari d'Estudis Medievals d'aquest municipi. El seminari tindrà lloc els dies 17 i 18 de novembre de 2016 a Hostalric i en la seva organització col·laboren la Universitat de Girona i l’Institut de Recerca Històrica.  Fins el 30 de juny està obert el període de sol·licitud de comunicacions. Les sol·licituds s’han d’enviar a l’adreça: [email protected]

La història de la vida quotidiana dels homes i dones de l'edat mitjana ha estat sovint menystinguda en benefici de la història de la política, les grans línies de l'evolució econòmica o els canvis socials. Però en realitat la vida de cada dia, feta de treball i de moments d'oci, està indestriablement relacionada amb la política, l'economia, la societat o la cultura del seu moment. En els darrers temps, els estudiosos de l'edat mitjana s'han apropat amb un renovat interès a la història dels entorns quotidians: les cases o els castells, les estances, els mobiliaris, els atuells, les eines, la indumentària o els objectes d'ús personal. Tot plegat, com un indicador dels nivells de vida o dels models culturals de la població medieval.

Un altre àmbit que ha estat objecte d'atenció particular és el que es refereix a l'alimentació. A partir del fil conductor del menjar els historiadors s'han interessat per les pautes del consum, els sistemes de producció, transport, emmagatzematge i distribució de productes alimentaris. Aquests i altres àmbits de la vida quotidiana permeten observar tota la riquesa de contrastos socials, religiosos i geogràfics del món medieval.

Ens aquest nou Seminari d'Estudis Medievals d'Hostalric, es vol examinar la vida quotidiana des de tots els punts de vista possibles. El Seminari pretén ser, un cop més, un punt de trobada entre tots els arqueòlegs, historiadors i historiadors de l'art.