Arbúcies rememora el combat de 1714

El 14 de gener de 1714 el sometent d'arbúcies i de poblacions veïnes va derrotar dos regiments de tropes borbòniques

Redacció
04 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:26h
Arbúcies rememora el Combat de 1714.
Arbúcies rememora el Combat de 1714. | Aj. Arbúcies
Centenars de persones van assistir a les tres recreacions que van tenir lloc per commemorar el Combat d’Arbúcies i que van tenir com a escenari el passeig de la Riera. La festa històrica va començar dissabte amb la presentació del llibre La cuina de 1714 de Jaume Fàbregas. Un acte que va anar acompanyat del tastet d'un arròs amb bacallà i unes mandonguilles amb tomàquet que van oferir dos establiments de restauració de la vila.

Ahir diumenge es va aixecar amb els campaments dels diferents grups i regiments de miquelets que van ocupar la plaça de la Vila. Fabricació d'esplemes, munició i exhibicions d'instrucció de nous fusellers es van poder veure al llarg de tot el matí. Però les activitats també es van traslladar al passeig de la Riera juntament amb tots els grups de recreadors i visitants. En aquestes dues recreacions es va representar el combat que va tenir lloc el 14 de gener de 1714 en el marc de la Guerra de Successió. La vall d'Arbúcies fou l'escenari d'un dels pocs fets d'armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d’Arbúcies, on el sometent armat d'Arbúcies, amb l'ajuda del sometent de les poblacions veïnes, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques. I també va ser quan es va popularitzar la dita Arbúcies gent d'astúcies matavalons.

A la tarda, es va fer una tercera recreació, però en aquesta ocasió es va simular l'assalt a una vila fortificada i es va fer a l'altra banda de la riera, a l'edifici de l'escorxador i la biblioteca. Una representació molt emotiva que va acabar amb el Cant dels Segadors. T

El regidor de Cultura, Manel Serras, va assenyalar que "és molt important recordar i commemorar fets històrics com aquests del combat" perquè les generacions presents i futures sàpiguen quina és la història d'Arbúcies i puguin entendre d'on venim. Serras també va explicar que any a any es vagin consolidant aquestes jornades i es converteixin en una cita ineludible de cada any, com ja passa amb altres fires amb més recorregut com les Catifes o la Fira de Tardor.
 

Recreant a Arbúcies el Combat de 1714. Foto: Aj. Arbúcies

Arxivat a