El Turó de l'Home recuperarà el seu estat natural original

La presidenta de la Diputació de Barcelona ha decidit finalment desmantellar l'antic observatori meteorològic així com la carretera que arribava fins al cim

Antic observatori meteorològic del Turó de l'Home
Antic observatori meteorològic del Turó de l'Home | Jordi Purtí
Redacció
14 de març del 2016
Actualitzat el 15 de març a les 10:51h
El Turó de l'Home, el punt més alt del massís del Montseny, recuperarà el seu estat natural original, segons ha pogut saber NacióDigital de fonts properes de la presidència de la Diputació de Barcelona. La presidenta de la institució, Mercè Conesa, ha decidit desmantellar tant l'antic observatori meteorològic com la carretera que arribava fins al cim.

La Diputació de Barcelona, juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya, havien impulsat temps enrere un projecte per convertir el Turó de l'Home en un centre de referència de la matèria. Tanmateix, finalment el projecte ha quedat descartat definitivament i s'ha apostat per desmantellar totes les construccions existents.

L'observatori el va impulsar el Servei Meteorològic creat per la Mancomunitat de Catalunya el 1919 en ocasió de l'Any Polar Internacional de 1932. Va contribuir de manera destacada a la recerca de la circulació atmosfèrica entre regions polars i les baixes latituds durant l'Any Polar de 1932, i en anys posteriors va ser un dels referents pel coneixement de la meteorologia de la muntanya mediterrània. Actualment, les instal·lacions es trobaven en molt mal estat de conservació i des de l'any 2003 no es duen a terme cap mena d'observacions meteorològiques.

Sorpresa a la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

La notícia ha agafat per sorpresa la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, l'entitat que més s'ha oposat al projecte d'un nou observatori al cim del Turó de l'Home. El seu president, Carles Lumeras, ha reconegut a NacióDigital que desconeixia la resolució del cas ja que no sabien que la decisió estigués tan avançada. Per això, ha descartat fer cap valoració en nom de l'entitat ecologista però ha anunciat que en els propers dies faran un comunicat oficial al respecte.

En qualsevol cas, a nivell personal considera que és una molt bona notícia perquè d'alguna manera es recupera l'entorn original. Lumeras també ha afegit que l'única cosa que li sap greu de tot plegat és perdre el valor històric de les dades meteorològiques que durant molts anys va recollir l'observatori promogut per Eduard Fontseré i Riba l'any 1932.