Dones treballadores a temps parcial i mares a temps complet

El rol social de la dona com a cuidadora dels fills incrementa la bretxa salarial | Segons el sindicat UGT, aquesta diferència de sou és d'un 25,1% a Catalunya | El 8 de març se celebra, des de 1911, el Dia Internacional de la Dona Treballadora

Gràfic: taxa d'ocupació a l'estat espanyol al 2014
Gràfic: taxa d'ocupació a l'estat espanyol al 2014 | Elisenda Pallarés
Elisenda Pallarès
08 de març del 2016
Actualitzat a les 14:52h
"He estat 12 anys directora del centre on treballo i m'estava perdent part de la infantesa dels meus fills. Quan el meu fill gran va arribar a l'adolescència, vaig decidir deixar la direcció i reduir la meva jornada laboral", explica Nana Corredera, una professora de l'Escola Oscus de Sants amb 4 fills entre els 19 i els 7 anys. Com Corredera, el 22,5% de les catalanes han de reduïr la seva jornada laboral per a poder conciliar la vida familiar segons l'informe "Desigualtats salarials a Catalunya. Els efectes de la conciliació sobre la bretxa salarial" del sindicat UGT.

Avui, com cada 8 de març des de 1911, se celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seva participació juntament amb l'home al camp del treball, i per tant del dret a la independència econòmica, i a la societat en general. Una lluita encara molt necessària, el salari mitjà de les dones segueix sent inferior al dels homes. Les dones segueixen ocupant majoritàriament sectors d'activitats i ocupacions que estan pitjor remunerades i aconsegueixen menys llocs directius que els homes, obtenint així menys ingressos. 

La bretxa salarial augmenta amb la maternitat

La bretxa salarial entre homes i dones és la diferència entre la mitjana del guany salarial dels homes i les dones. Segons l'Idescat (Institut d'Estadística de Catalunya), l'any 2013 era del 19,9% a Catalunya. El sindicat UGT la situa en el 25,1% a Catalunya i 24% al conjunt de l'Estat l'any 2013. Els rols de gènere juguen un paper clau en la formació d'aquesta escletxa. Són les dones qui, encara ara, concilien la vida familiar amb la laboral de forma majoritària. 

"El meu home treballa moltes hores i sol viatjar per feina cada setmana. Jo he pogut treballar durant uns anys a jornada completa gràcies a l'ajuda de la meva mare i sogra que s'alternaven per anar a buscar els meus fills a l'escola", indica Corredera. "Quan els nens són petits és més fàcil delegar, però quan ja són preadolescents és molt important estar amb ells. Jo com a mestra sempre dic als pares que han de parlar molt amb els seus fills, per això vaig acabar agafant la mitja jornada" afegeix. 

Segons les dades de l'informe d'UGT, la primera causa d'inactivitat de les dones de 25 a 49 anys és tenir responsabilitats familiars, un 27% dels casos. En el cas dels homes el percentatge baixa al 5,6%. Tenir fills és una causa d'abandonament del mercat laboral. La taxa d'ocupació de les dones baixa del 66,9% al 59,5% en tenir fills, mentre que la dels homes puja del 74,4% al 78,9%. 
 
INDICADORS DE LA BRETXA SALARIAL


Segons aquestes dades de la UGT, tan sols el 59% de les dones amb fills treballen. Nana Corredera tenia la possibilitat de fer entrevistes laborals durant el període que va ser directora del centre on treballa. "Jo sempre he preferit contractar persones amb fills, he comprovat que s'organitzen millor i aprofiten el temps al màxim", destaca. "Cal organitzar-se pensant en poder conciliar la vida laboral i familiar. No és una bona idea ficar una reunió a les 17 de la vesprada a persones que tenen fills." Creu que la incertesa laboral és una de les causes de la baixa natalitat que hi ha actualment. La taxa de natalitat l'any 2013 va ser del 9,61 persones per cada 1.000, la més baixa d'Europa. "Penso que un germà és la millor herència que podem deixar a un fill, però ara hi ha molta gent que no pot tenir més fills".

La directora de l'Observatori de la Dona, Empresa i Economia de la Càmera de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé, va presentar la setmana passada l'Indicador d'Igualtat Gènere de Catalunya i va lamentar que "el gran llast de la societat encara sigui maternitat". Mercadé sol·licita polítiques preventives, "més econòmiques i amb més èxit" que les pal·liatives com programes d'empoderament de les dones i que eviten l'abandonament de la carrera professional en el moment de la maternitat. També reclama que es compleixi la Llei d'igualtat aprovada pel Parlament de Catalunya el passat mes de juliol, aconseguint una presència equilibrada dintre de les institucions. 

INDICADORS D'IGUALTAT DE GÈNERE

L’Indicador d’Igualtat de Gènere de Catalunya, que ha elaborat el Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, pretén donar una visió global de quina és la situació de la dona en comparació amb la dels homes a partir de la combinació de 22 indicadors. Les dades indiquen que, a pesar de que hi ha més dones amb formació universitària, el salari mitjà d'elles és un 19% inferior respecte al d'ells. Els homes ocupen per molt un percentatge superior als llocs directius i càrrecs polítics.

"Cal un gran acord entre les institucions, la societat i el món empresarial per reconèixer i aprofitar el talent femení, que és més de la meitat de la nostra societat. El cost de no fer-ho seria massa elevat per a les generacions actuals i futures" va concloure la directora de l'observatori.