Fachin adverteix Iglesias que el lideratge de Podem s'ha de triar des de Catalunya

El diputat al Parlament presenta la plataforma "Ho podem tot" per generar un debat sobre el futur de l'organització | El calendari "orientatiu" seria de recollir opinions arreu del territori fins el dia 20 de març

Albano Dante Fachin amb altres membres de Podem Catalunya
Albano Dante Fachin amb altres membres de Podem Catalunya | Pere Gendrau
Pere Gendrau
24 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:32h

El diputat de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante Fachin amb altres membres de Podem Catalunya Foto: Pere Gendrau


Diversos membres de Podem Catalunya han presentat aquest dimecres un moviment de debat per redefinir l'estructura i el futur del partit. I en el marc de la roda de premsa que han ofert a la nau Ivanov de Barcelona, el diputat de Catalunya Sí que es Pot i integrant de l'organització Albano Dante Fachin ha fet un advertiment al secretari general de Podem en l'àmbit estatal, Pablo Iglesias: "Com a estructura plurinacional que som, el candidat de Pablo és el candidat que triï la gent que està a Catalunya, sigui quin sigui".

La plataforma porta per nom "Ho podem tot" i planteja un debat al conjunt del territori a partir d'un decàleg que incorpora conceptes que, des del seu punt de vista, han de vestir el discurs de l'organització, com ara participació, transparència, municipalisme o plurinacionalitat. "Hem après durant aquests anys que si hi ha alguna manera de fer les coses és entre tots, des de baix", ha assenyalat Fachin. 

El calendari que es planteja per dur a terme aquest debat és, en paraules del diputat, "orientatiu". Passaria per recollir les opinions de tots els cercles i persones vinculades a Podem que hi vulguin participar-hi fins el 20 de març. A partir d'aquí, es faria un recull de propostes que es sotmetrien a una votació entre el 29 i el 31 de març, i posteriorment, el 8 d'abril, es presentaria el projecte polític final que sorgís de les participacions. 

Fachin es postula

Albano Dante Fachin i la resta d'integrants de Podem, com el també diputat de Catalunya Sí que es Pot al Parlament Joan Giner, han intentat donar pes al debat que proposen a la militància i no a l'estructura organitzativa que se'n derivarà. No obstant això, Fachin no ha amagat que es postula per dirigir el partit. "Si el fet que jo sigui secretari general ha d'ajudar a què això es faci realitat, jo no hi tinc problema", ha respost durant el torn de preguntes dels periodistes. 

De fet, "Ho podem tot", tal com ells mateixos especifiquen, és "l'inici d'un projecte per debatre i acabar proposant una candidatura al nou Consell Ciutadà Català de Podem". I serà en aquest procés de debat, que es traslladarà tant presencialment com de forma telemàtica al territori, quan es veurà la força amb què compta aquest sector de Podem. Un sector que, a diferència del que pretén Iglesias, vol avançar el debat sobre la renovació del partit després de la dimissió de Gemma Ubasart i que vol marcar perfil propi davant la confluència amb En Comú que preferiria la direcció estatal. 

Suport dels cercles

Per tal d'aconseguir els seus objectius i renovar l'òrgan de direcció a Catalunya, la plataforma de Fachin necessita el suport del 35% dels cercles, de les diverses assemblees de Podem, que a Catalunya ronden el centenar. El nombre és inexacte, ja que des de la mateixa formació s'assenyala que hi ha cercles en constitució, i d'altres que tenen un funcionament més residual, i tot plegat s'ha de revisar.  

Un dels elements importants d'aquest procés intern de Podem són els temps. La direcció estatal ha anat ajornant aquest debat i, des de la plataforma de Fachin, ho expliquen pel fet que primer es vol abordar situacions menys complexes, com la que hi ha al País Basc, i posteriorment centrar-se en Catalunya, on l'escenari és molt més difícil de gestionar, amb organitzacions que integren espais polítics molt semblants com En Comú, ICV o EUiA. 

Precisament, pel que fa a la relació amb les altres organitzacions d'esquerres, i especialment amb l'espai que lidera l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el que no es vol ara mateix és parlar de "quotes", en paraules d'Albano Dante Fachin. "Podem ha d'abandonar les lògiques d'imposar condicions, de negociar quotes i de seguir els usos de l'antiga política, de ser una gent que negocia per veure què et toca a tu", ha afirmat el diputat de Catalunya Sí que es Pot. Els moviments dins de Podem s'han d'entendre, segons Fachin, com un dels elements que "configurarà quin és el mapa polític català".