Una periodista de Palau participa en un projecte de turisme social a Jordània

El projecte #STEPforJordan és una plataforma digital enfocada a crear un mapping per donar visibilitat global a espais i iniciatives de base local

Redacció
03 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:09h
Una ciutat de Jordània.
Una ciutat de Jordània. | Sara Centellas

Sara Centellas i Núria Vilà. Foto: Sara Centellas

 

Dues periodistes catalanes, Sara Centelles de Santa Maria de Palautordera i Núria Vilà de Porqueres (L'Estany) ajuden a impulsar el primer projecte social a Jordània. La iniciativa pretén realitzar el primer mapping interactiu d'espais, accions i serveis relacionades amb una oferta de turisme responsable i sostenible. Les dues periodistes, juntament amb altres persones de l'Estat espanyol són a Jordània, un país on la segona força econòmica i font d'ocupació és el turisme. L'any 2015 és el primer en deu anys que ha tingut una recessió de gairebé un 40% el nombre de visitants per culpa dels diferents conflictes que hi ha al continent.

El projecte #STEPforJordan és una plataforma digital de turisme social a Jordània. Té un marge d'acció bidimensional. Per una part hi ha la creació de continguts i recull de dades sobre l'oferta social i sostenible pel viatger. Bàsicament enfocat a crear un mapping per donar visibilitat global a aquests espais i iniciatives de base local. Per l'altra part, aportar a la comunitat l'oportunitat laboral i de ciutadania activa amb un projecte de valor social relacionada amb el turisme, per aportar els coneixements i aptituds necessàries per atendre als futurs viatgers. Ja sigui com a guies o acompanyats, preparant els tradicionals mansafs (un plat d'arròs i carn que es menja en les celebracions) o acollint als viatgers a casa seva. 
 
Voluntariat

SCI (Servei Civil Internacional) i I-Dare han organitzat la primera xarxa de voluntariats entre els dos països i Sara Centelles i Núria Vilà, juntament amb les altres persones voluntàries, són les primeres de diferents països com França i Bèlgica que hi participen i s'espera que ben aviat el grup creixi.

Els voluntariats estan enfocats per enfortir les relacions i cooperació entre els països i implantar camps de treball. El primer workcamp per europeus es farà aquest estiu a Ajloun, una de les ciutats en les quals es centra el projecte #STEPforJordan. El camp de treball serà una manera de donar a conèixer les àrees rurals i remotes de Jordània a un nou racó turístic mitjançant activitats relacionades amb la recollida d'olives, treckings i productes tradicionals i alimentar una plataforma web que acollirà contingut multimèdia.

I-Dare For a Sustainable Development (Per un Desenvolupament Sostenible) és una organització sense ànim de lucre amb seu a la capital de Jordània, Amman. La seva motivació és donar poder als joves mitjançant el màrqueting social perquè siguin els actors i emprenedors del canvi i la transformació per a una societat més justa i sostenible. #STEPforJordan és un dels diferents projectes que es plantegen per respondre a una necessitat urgent a Jordània, que ara mateix comença a estar a la mercè del turisme internacional. També han sigut pioners al continent àrab en organitzar la primera campanya de Lluita contra el Discurs de l'Odi a les xarxes socials.
 

Per un turisme sense por

 

Una ciutat de Jordània. Foto: Sara Centellas