Adif i Renfe restableix el servei habitual de les línies R2 i R11

La línia R8 prestarà servei entre Mollet Sant Fost i Martorell entre les 8 del matí i les 8 del vespre

ACN
11 de gener del 2016
Actualitzat a les 8:50h
Usuaris de Rodalies a l'estació del Clot-Aragó
Usuaris de Rodalies a l'estació del Clot-Aragó | Adrià Costa

Tot fa preveure que la normalitat en la circulació de trens tornarà avui dilluns. Foto: Jordi Purtí


Adif i Renfe tenen previst restablir avui dilluns el servei habitual a les línies R2 i R11 després que s’estigui finalitzant la reposició de les instal·lacions completament destruïdes o danyades del robatori de coure del 15 de desembre a la bifurcació de Mollet del Vallès. Segons un comunicat emès aquest diumenge, el servei es restablirà a partir de les sis del matí tot i que la reparació definitiva de les instal·lacions no serà fins al febrer. D’altra banda, la línia R8 prestarà servei entre Mollet Sant Fost i Martorell entre les vuit del matí i les vuit del vespre.

Els viatgers de Granollers Centre i Montmeló que utilitzen habitualment aquesta línia s’hauran de desplaçar fins a Mollet Sant Fost on podran enllaçar amb la línia R8 i viceversa. De dilluns a dissabte se circularà en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat i es prestarà un servei per carretera entre Cerdanyola UAB i Granollers centres. Els diumenges es prestarà el servei en tren entre Martorell i Cerdanyola Universitat, i per carretera entre Cerdanyola Universitat i Granollers Centre durant tota la jornada.

Robatori de coure

Les limitacions van originar-se arran del robatori de 480 metres d'un cable del sistema d'electrificació i el posterior contacte de cables d'alta tensió amb altres conductors elèctrics de baixa tensió, que van provocar diversos incendis i afectacions generalitzades en diferents punts de la infraestructura ferroviària. Els incendis van afectar quatre enclavaments (sistemes de gestió de tots els dispositius de trànsit en estacions o bifurcacions), dos dels quals van quedar completament destruïts i altres dos molt danyats. També van provocar greus afectacions a les xarxes de cablejat de comunicacions, instal·lacions de seguretat, sistemes de senyalització i equips informàtics que regulen la circulació de trens en l'àmbit local en estacions i trajectes entre La Llagosta, Cerdanyola Universitat i Mollet-Sant Fost.

Amb les tasques de reparació fetes fins a aquest diumenge, s'han reposat els equipaments afectats als enclavaments de La Llagosta i de Riera de Caldes. Per la seva banda, s'han instal·lat els nous sistemes a l'enclavament de Mollet-Sant Fost i s'està treballant en el situat a la Bifurcació Nus de Mollet. En aquests dos enclavaments, les tasques consisteixen en la substitució completa dels equips informàtics, de comunicacions, senyalització, subministrament elèctric, cablejat i energia, entre d'altres. D'altra banda, també s'està ultimant la reposició de 54 quilòmetres de cablejat dels sistemes de senyalització, comunicacions, gestió de trànsit i seguretat, entre d'altres, que es van veure afectats.

Reforç

Arran del robatori, que va limitar la capacitat operativa de les línies afectades, Adif i Renfe van habilitar un pla especial de transport per minimitzar les afectacions als viatgers. D’altra banda van reforçar el servei d’informació i atenció al client amb més de 50 persones. Per les tasques de reparació, Adif ha mobilitzat un equip de 30 persones, entre tècnics especialitzats i d'empreses tecnòlogues, proveïdores de subministrament i de manteniment.