Mas fa un «pas al costat» i serà «expresident»

L'encara president en funcions confirma l'acord i que no tindrà cap càrrec | El líder convergent se centrarà a partir d'ara a "refer" CDC i el seu espai polític | La CUP es compromet en l'estabilitat parlamentària, assumirà la dimissió d'alguns dels seus diputats i dos s'integraran al grup de Junts pel Sí | Aquest diumenge a la tarda s'investirà Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat

Redacció
09 de gener del 2016
Actualitzat a les 21:31h
Artur Mas, aquest dissabte al Palau de la Generalitat
Artur Mas, aquest dissabte al Palau de la Generalitat | Ivan Giménez

Artur Mas, en una compareixença des del Palau de la Generalitat, ha confirmat que fa un "pas al costat" per tal de facilitar un acord amb la CUP que ha oficialitzat. No tindrà cap càrrec i, d'aquesta manera, sortirà del Govern. "Seré expresident", ha sentenciat. El ple per investir Carles Puigdemont se celebrarà aquest diumenge a partir de les cinc de la tarda, ha anunciat la presidenta Carme Forcadell.
 
L'acord, segons ha anunciat l'encara president en funcions, inclou diversos compromisos signats per la CUP. Per una banda, dos diputats de la formació de l'esquerra independentista treballaran amb el grup de Junts pel Sí per garantir l'estabilitat parlamentària. La resta, a més, no votaran mai al costat de les forces contràries al procés sobiranista i al dret a decidir sempre que es tracti de qüestions que hi facin referència. Per altra banda, també ha confirmat que alguns diputats –i diputades, ha explicitat- dels cupaires dimitiran.

La CUP matisa alguns detalls de l'acord

La CUP, a través d'un comunicat, ha matisat algunes de les condicions explicades per Artur Mas. De fet, han assegurat que mantindran un grup parlamentari de 10 diputats. "Les dues diputades que participaran dels espais de deliberació de Junts pel Sí ho faran per millorar la coordinació i garantir el compliment dels acords, full de ruta per a la independència, procés constituent i pla de xoc", han explicat. Per altra banda, han xifrat en dues, les dimissions en el si del seu grup parlamentari.

Carles Puigdemont, el 130è president de la Generalitat

Carles Puigdemont es convertirà en el 130è president de la Generalitat. L'alcalde de Girona i president de l'AMI ha acabat esdevenint la figura de consens per desencallar un acord al límit entre Junts pel Sí i la CUP. L'acord suposa que Artur Mas faci un pas al costat i probablement la dimissió dels diputats de la CUP més bel·ligerants amb la seva figura. Ara només resta que les direccions dels partits ho acceptin formalment.

Puigdemont ha estat cridat al Palau de la Generalitat on des del migdia hi havia reunida la cúpula de Convergència, amb Artur Mas, Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Corominas. Els tres líders convergents han marxat per la porta principal cap a les cinc de la tarda. A les set hi haurà l'executiva de CDC mentre una hora abans ho farà ERC..