L'alcalde de Santa Maria Palautordera, Jordi Xena, nou president de l'AMTU

l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà es planteja com un dels grans reptes de futur el transport a la demanda

Redacció
26 de novembre del 2015
Actualitzat a la 13:00h
Jordi Xena, president de l'AMTU
Jordi Xena, president de l'AMTU | AMTU

Jordi Xena, president de l'AMTU Foto: AMTU


L'alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena i Ibàñez, és el nou president de l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) després d'haver estat escollit per aclamació a l'assemblea de l'entitat que s'ha celebrat aquest dimecres, 25 de novembre, al Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló.
 
En el seu primer discurs, Xena ha destacat el paper de l'AMTU en la millora dels serveis de transport públic dels municipis i ha remarcat la voluntat de l'entitat de convertir-se en el "referent tècnic" dels ajuntaments catalans en matèria de mobilitat. En aquest sentit, un dels grans reptes de futur de l'AMTU serà el Transport a la Demanda. "Hem d'ajudar i tenir un paper destacat per definir el model d'implantació del Transport a la Demanda”, ha dit Xena, recordant que l'AMTU està treballant per actuar com a oficina central de gestió del TAD de Catalunya.
 
El nou president de l'AMTU també '’ha referit al finançament municipal del transport públic: "Els ajuntaments estem ofegats econòmicament, el nou sistema de finançament no pot representar una major càrrega financera als municipis", ha dit, confiant que es tinguin en compte les reivindicacions locals ara que s'ha de redactar el reglament que desplegui la recentment aprovada Llei de Finançament del Transport Públic. Xena, per últim, s'ha mostrat decidit a donar continuïtat i seguir potenciant dues de les iniciatives de l'AMTU. Per una banda, la Jornada Catalana de la Mobilitat, i per l'altra, la revista MobiliCAT.
 
A banda del nou president, l'Assemblea de l’AMTU també ha nomenat dos vicepresidents. El vicepresident primer serà Jaume Mauri, regidor de Caldes de Montbui, i el vicepresident segon serà Josep Mayoral, alcalde de Granollers. Durant l'Assemblea, també s'han triat els municipis que formaran part del nou Comitè Executiu de l'AMTU: Arenys de Munt, Caldes de Montbui, Consell Comarcal del Baix Llobregat, Granollers, L'Ametlla del Vallès, Manresa, Mataró, Montornès del Vallès, Premià de Mar, Ripollet, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Maria de Palautordera, Terrassa i Vilafranca del Penedès.
 
També s'han nomenat els representants de l'entitat al Consell d'Administració de l'ATM (Jordi Xena i Jaume Mauri), al Consell de Mobilitat de l'ATM (Jaume Mauri), i al Comitè estratègic de la T-Mobilitat de l'ATM (Jordi Xena i Jaume Mauri).
 
El Secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, ha estat l'encarregat de cloure l'acte. En el seu parlament, Font ha destacat l'esforç que ha dut a terme la Generalitat de Catalunya en els darrers anys per poder passar de 24 milions a 37 milions d'euros d'inversions en millores i manteniment de la xarxa de transport públic.
 
Font també ha fet referència a les lleis i plans aprovats per millorar la gestió del transport públic i garantir el seu finançament, que permeten encarar el futur de la mobilitat amb la garantia de tenir el finançament del transport públic garantit fins el 2031 i amb projectes tan importants, i líders a nivell mundial, com és la implantació de la T-Mobilitat.
 
Font s'ha mostrat optimista per l'augment de la demanda del transport públic, si bé ha advertit que també puja l'ús del transport privat, i ha reclamat la necessitat d'un sistema de rodalies eficient per poder fer front a aquesta situació.
 
L'Assemblea ha finalitzat amb una fotografia de família dels assistents, un dinar i la visita guiada per les instal·lacions del Circuit de Barcelona-Catalunya.
 

Assemblea de l'AMTU. Foto: AMTU