Clonant la tradició catalana en miniatura

Un projecte sabadellenc vol fer un catàleg 3D de les bèsties i gegants de tot Catalunya | L’empresa 3DPrinters BCN ha començat escanejant els gegants de la ciutat | La idea passa per crear reproduccions en miniatura de tot el bestiari i gegants de Catalunya

Joan Manel Pont amb una reproducció del Gripau de les Bruixes del Nord
Joan Manel Pont amb una reproducció del Gripau de les Bruixes del Nord | Albert Segura
Norma Vidal
09 de novembre del 2015
Actualitzat a les 15:03h
 
Què passaria si poguéssim dur el Gripau de les Bruixes del Nord a la butxaca? O poder exposar en una habitació una reproducció exacta de les mulasses de la ciutat de Vic? Una empresa sabadellenca està a punt de fer-ho realitat, gràcies a l’aplicació de la tecnologia d’impressió en tres dimensions. Tot plegat en el marc d’un projecte que té un objectiu molt gran: fer un catàleg virtual en 3D de tots els elements del bestiari i la tradició catalana i reproduccions en miniatura amb tots els detalls.
 
El projecte, que rep el nom de Miniclons, ha nascut de la mà de la companyia 3DPrinters BCN de Sabadell, que ha començat a treballar amb els gegants de la ciutat, aprofitant l’exposició que fa unes setmanes els va reunir tots al Casal Pere Quart. “Jo pertanyo a les Bruixes del Nord i allà hi tenim un gripau amb una bruixa a sobre i els vaig demanar d’escanejar-la, ja n’hem fet la figureta”, explica Joan Manel Pont, soci fundador de 3DPrinters BCN.
 
L’escaneig consisteix en passar a distància un aparell per tota la superfície de la figura, recorrent tots els cantons per captar els plecs de la roba, la rugositat de la superfície, detalls concrets de la figura, així com els colors. Tot plegat queda emmagatzemat en un ordinador, que processa les imatges, en fa la reproducció en tres dimensions i permet imprimir-la.
 

L'escaneig de les figures es pot fer en qualsevol lloc. Foto: Albert Segura


Reproduccions exactes i a escala
 
“Utilitzem una resina calcinable que substitueix el que abans era cera, amb què es feia un motllo a mà, ara podem treballar amb peces de molt alta qualitat, d'entre 25 i 5 micres”, explica Pont. Això millora les reproduccions respecte les que es poden obtenir en plàstic o en plom, donat que la impressió ja es fa automàticament amb els colors adherits amb pols ceràmica. Aquesta s’endureix i queda fixada de manera permanent.
 
El resultat és, doncs, un model en tres dimensions que es pot utilitzar tant de manera digital a través d’un catàleg en línia que permet tant veure el bestiari i remenar-lo de dalt a baix, com fer-ne reproduccions gràcies a la impressió en 3D. “L’objectiu és començar per Sabadell i anar-ho estenent a la resta d'elements de tot Catalunya, és un procés lent però volem aconseguir-ho”, explica Pont.
 

Un cop escanejat les dades es tracten per ordinador. Foto: Albert Segura


L’empresa fa l’escaneig i el catàleg de manera gratuïta, sense cap cost per a les colles, i només cobra per fer les impressions, amb tarifes que van dels 50 fins els 149 euros. “Si rebéssim molts encàrrecs a la vegada podríem vendre’ls a preus de fins a 35 euros”, admet.
 
Tot plegat, una iniciativa que podria permetre a col·leccionistes i membres de les colles de tot el país tenir reproduccions a escala del bestiari català a les prestatgeries de casa. I fins i tot, si ho volguessin, crear el seu propi cercavila privat.
 

Pont ensenyant algunes de les figures fetes a una veïna. Foto: Albert Segura