La celonina Teresa Vallicrosa obté el Premi Margarida Xirgu per «Yo maté a mi hija»

Per a l'actriu de Sant Celoni, ficar-se dins del pensament de Aurora no ha estat fàcil

Redacció
12 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:59h
Teresa Vallicrosa
Teresa Vallicrosa | Europa Press

Teresa Vallicrosa Foto: Europa Press


L’actriu de Sant Celoni Teresa Vallicrosa ha estat la guanyadora de la 41 edició Premi Margarida Xirgu a la Millor Interpretació Femenina pel seu paper a Yo maté a mi hija, Una història real, dirigida per Pep Molina i producció de la companyia La Descomunal. El Premi reconeix també "una impecable i llarga trajectòria al teatre plena de magnífics personatges creats amb innegable talent." La gala se celebra cada any a Molins de Rei, ciutat natal de Margarida Xirgu.
 

Yo maté a mi hija, Una història real explica la colpidora història d’una dona, Aurora Rodríguez, feminista radical, que va voler fer de la seva filla Hildegart un ésser perfecte per tal que conduís les dones a l’alliberació. Però les coses no van anar com havia previst. La noia volia tenir la seva vida i fins i tot es va enamorar. L’Aurora ho va considerar un fracàs en la seva obra i va resoldre matar la seva filla mentre dormia. Això va passar l’any 1933, en plena Segona República, quan la noia tenia tan sols 17 anys i era considerada com un valor molt brillant (periodista, autora de diversos llibres, amiga de Sigmund Freud i membre destacada del PSU, entre d’altres valors.)
 

L’especialista en assaig històric Carmen Domingo va escriure Mi querida hija Hildegart, un assaig sobre aquesta història. Ella mateixa la va dramatitzar i la va portar al teatre amb Pep Molina (director) i interpretada per Teresa Vallicrosa (Aurora), Jordi Llordella (periodista) i Neus Pàmies (Hildegart). Tots junts són la companyia la Descomunal. L’espectacle es va estrenar a la Sala Muntaner el mes de març.
 

Per a Teresa Vallicrosa, ficar-se dins del pensament de Aurora no ha estat fàcil: "He intentat fer-ho amb respecte, sense jutjar-la i pensant en la persona. És una dona tan brutal que és impossible entendre-la. Tinc l’avantatge que utilitzem frases reals seves que ajuden a dibuixar el personatge si te les fas teves."

Arxivat a