Científics i ciutadans volen fer front al canvi climàtic a la conca de la Tordera

Han debatut a Santa Maria de Palautordera trenta-tres accions emmarcades en el programa internacional BeWater

Redacció
08 de juliol del 2015
Actualitzat a les 10:31h
Un moment de la trobada del BeWater a Santa maria de Palautordera
Un moment de la trobada del BeWater a Santa maria de Palautordera | Aj de Santa Maria de Palautordera

Un grup de 17 persones d'investigadors, gestors, regants i altres ciutadans que viuen i treballen a la conca de la Tordera, s’han trobat a Santa Maria de Palautordera per avaluar les millors opcions per gestionar l'aigua de la conca de forma sostenible i adaptada al canvi climàtic. Tots tenen clar que la gestió de l'aigua afecta tothom i per això, per preservar les conques del mediterrani i adaptar-les al canvi global, cal que tots aquests públics es posin d'acord i concretin els reptes i les solucions més beneficioses per totes les parts.

Aquest és un dels objectius del projecte internacional BeWater, i ha estat la raó de ser de la segona trobada organitzada pels investigadors a Santa Maria de Palautordera. Els actors claus de la conca de la Tordera han avaluat trenta-tres opcions que poden ajudar a la conca a fer front al canvi climàtic. Entre d'altres opcions, els participants han decidit que introduir solucions de depuració tova pel sanejament de les cases aïllades, protegir les zones de recàrrega dels aqüífers o millorar la gestió de la informació disponible, són opcions viables i útils que poden millorar la gestió de l'aigua de la Tordera en els propers anys.

Algunes opcions proposades per BeWater estan enfocades a recuperar els ecosistemes forestals i aquàtics de la conca o a recuperar els cabals dels rius i l'aigua dels aqüífers. Altres tracten de la de la mateixa gestió integral de l'aigua, de preservar-ne la qualitat i prevenir-ne la contaminació.

I en relació al projecte BeWater, s'ha organitzat un Berenar-debat a La Quadra Sala Cultural avui dimecres 8 de juliol per presentar l’exposició itinerant del projecte amb una sessió específica sobre la qualitat de l’aigua a la conca de la Tordera i complementar la informació disponible mitjançant una dinàmica interactiva que vol recollir les principals preocupacions dels participants.