La Flama del Canigó commemora el 50è aniversari més viva que mai

Com cada any Òmnium Cultural del Baix Montseny anirà a buscar la Flama a Coll d'Ares

Pere Pratdesaba
20 de juny del 2015
Actualitzat a les 11:42h
L'acte de coll d'Ares, multitudinari.
L'acte de coll d'Ares, multitudinari. | Adrià Costa

Remei Picart i Quim Calvet, d'Òmnium Cultural del Baix Montseny Foto: Jordi Purtí


Tradicat i Òmnium Cultural organitzen una la 50a edició de la Flama del Canigó. Aquesta tradició que cada any encén les fogueres de Sant Joan simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida serà el coll d'Ares, des d'on sortiran les diverses columnes i on, enguany, es farà un acte especial per commemorar l’aniversari.

Com és habitual des del Baix Montseny ômnium Cultural organitza un autocar per anar a buscar la Flama la vigília de Sant Joan a Coll d'Ares. A banda, l’organització ha mantingut les rutes arreu i fins i tot les ha incrementat amb la incorporació  de Malla, Muntanyola i Santa Maria de Besora, a Osona, i la nova ruta del Vallès Oriental Figaró-Montmany i Tagamanent. Així doncs, la Flama del Canigó arribarà a la totalitat de pobles del Ripollès, 38 nuclis de població d’Osona (sense comptar Lluçanès), 10 del Lluçanès (nou d’Osona i un del Bages, Sant Feliu Sasserra), vuit del Moianès i quatre del Vallès Oriental. La gran majoria d’aquestes localitats organitzen activitats paral·leles i encenen fogueres amb la Flama, que la reben de mans de portadors de la Catalunya Nord.

Txevi Rovira i Josep Costa, aquest dimecres a la presentació de la Flama del Canigó. Foto: Adrià Costa





En aquests recorreguts, s’hi ha d’afegir la que repassarà tot el Ripollès, la del Moianès i la del Vallès Oriental. A banda de les rutes que aniran cap al sud, es manté la que es va crear l’any passat, de l'Alt-Vallespir i l'Empordà, amb 12 pobles d'ambdues vessants; i la de Pobla de Lillet.

Un aniversari especial

Per commemorar el 50è aniversari s’ha preparat un acte més especial que mai a Coll d’Ares. A més, l’organització prepara el Congrés Internacional de la Flama del Canigó-Focs de Sant Joan, que es farà el 2016 a Vic, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana.

 
El programa a Coll d’Ares arrencarà a les 12 del migdia amb un acte infantil, “La Flama amb ulls de nen”, amb la ninotaire Pilarín Bayés com a convidada d’honor, una actuació de l’animador infantil Jaume Barri, jocs amb Guixot de 8 i intervencions de l’alumnat de les escoles nord-catalanes Arrels i La Bressola, entre d’altres sorpreses. Llavors, es farà un dinar de germanor.

A partir de les 3 de la tarda, la comitiva vinguda des de Prats de Molló ballarà el contrapàs, i hi haurà sardanes amb la Cobla Cervianenca. Tot seguit, arribarà la Flama del Canigó, amb els portadors de Catalunya Nord, i es farà una ballada de la sardana simbòlica que supera la frontera imposada pels estats espanyol i francès des del Tractat dels Pirineus de 1659.

La commemoració continuarà amb els parlaments dels representants dels ajuntaments de Molló i Prats de Molló, la lectura de manifestos a càrrec de Tradicat i Òmnium Ripollès, i unes breus paraules de Daniela Grau, portadora del nord, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. L’acte es clourà a les 5 de la tarda, amb els himnes dels Països Catalans interpretats per Ramon Redorta, i els Grallers de Vic, i la sortida de les distintes caravanes per tal de repartir la Flama del Canigó.

El cartell de Toni Donada

El tema homenatjat aquest any a la postal commemorativa i els materials de difusió, és el cinquantè aniversari de la Flama al Principat, amb el “salt” passant la imposada frontera. El missatge nacional ha anat a càrrec de Nemesi Solà, membre històric de Tradicions i Costums. La part gràfica del cartell de Coll d’Ares, tríptic, postal i punt de llibre ha estat encarregada al dibuixant manlleuenc Toni Donada, on una foguera al peu dels Països Catalans resta envoltada d’una sardana de catalans de tots els temps i condicions socials.

La Flama del Canigó es pot fer gràcies a l’esforç conjunt de tota la societat civil implicada: associacions culturals, centres excursionistes, entitats esportives, ajuntaments, colles de diables... tots esdevenen equips de foc encarregats de transportar i rebre la Flama, amb la que s’encendran les fogueres de Sant Joan.
 

Tríptic amb els horaris de pas de les distintes rutes

Cartell de l’acte a Coll d’Ares

Manifest de la Flama del Canigó

Dossier de premsa

Recull de galeries de fotos de la Flama del Canigó


La Flama del canigó cada any arriba al Baix Montseny Foto: Jordi Purtí