El pacte d'esquerres ja no és possible a l'Ajuntament de Sant Celoni

El PSC no ha acceptat les condicions que imposava la CUP-PC: independència de Catalunya, alcaldia per la CUP-PC i cap regidor amb responsabilitats en altres legislatures | En el ple d'investidura de dissabte vinent votaran en blanc i es quedaran a l'oposició | Aquesta situació posa en safata l'alcaldia de CiU, però s'ha de veure amb quins companys de viatge

Redacció
09 de juny del 2015
Actualitzat el 10 de juny a les 15:36h
Joan Castaño, un dels regidors del PSC que la CUP-PC pretenia vetar per formar govern
Joan Castaño, un dels regidors del PSC que la CUP-PC pretenia vetar per formar govern | Jordi Purtí

Joan Castaño, cap de llista del PSC un dels regidors que la CUP-PC pretenia vetar per formar govern Foto: Jordi Purtí


El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de Sant Celoni ha emès un comunicat aquesta tarda a través del qual anuncien que les possibilitats de formar un govern estable d'esquerres s'han esvaït del tot, malgrat que els resultats electorals del passat 24-M era possible amb els quatre regidors del PSC, els quatre de la CUP-PC i la regidora d'ICV-EUiA Sant Celoni La Batllòria Pot. Els socialistes consideren inacceptables les condicions posades sobre la taula per la CUP-PC. "Ens quedarem a l’oposició amb un sentiment de tristesa per l’oportunitat perduda de continuar amb un govern d’esquerres a Sant Celoni", expliquen en el comunicat que han fet públic.
 

Els socialistes de Sant Celoni, després d’analitzar el posicionament de la CUP-PC, han arribat a la conclusió que, per motius que desconeixen i que segurament responen a dinàmiques internes de funcionament, no volen assumir responsabilitats de govern, aquesta posició és legítima, "tot i que a nosaltres ens consta molt d’entendre", diuen des del PSC. Manifesten que han constatat conjuntament en les dues reunions que han mantingut que no hi havia grans diferències entre el seu programa i el del PSC i que per tant hi havia marge per fer un acord de govern, "sorprèn doncs que posin damunt la taula un seguit de condicions que fan impossible aquest acord".

Les tres condicions de la CUP-PC al PSC

Primera condició: per damunt dels interessos de Sant Celoni es prima la independència de Catalunya i es reclama un posicionament del PSC contrari als seus principis fundacionals. Malgrat aquest fet, des del PSC posen damunt la taula acordar les divergències per tal que no afectin la governabilitat del municipi.

Segona condició: L’alcaldia havia de ser assumida pel grup municipal de la CUP-PC, encapçalat per Mariona Pascual, d’aquesta manera es garantia un alcalde independentista a Sant Celoni. Val a dir, que aquest punt no suposava pel PSC un escull insalvable i que han manifestat la seva predisposició a parlar-ne per tal d’aconseguir un govern d’esquerres.

Tercera condició: Les persones encarregades de fer tasques de govern no han d’haver tingut cap responsabilitat de govern en anteriors legislatures. Aquesta condició, a efectes pràctics, suposaria vetar com a regidors persones escollides democràticament en les eleccions del diumenge 24 de maig.

En el comunicat expliquen que en cap cas no poden concebre com es pot presentar una condició d’aquestes característiques des d’un punt de vista de qualitat democràtica. Ni un grup polític, ni una assemblea de militants i simpatitzants, pot interposar ni condicionar la voluntat democràtica expressada lliurement a les urnes. La llista amb la qual es van presentar a les eleccions i amb la qual han aconseguit 4 regidors i 1.720 vots no pot ser “segrestada” per la CUP-PC.

"Des de qualsevol punt de vista de regeneració democràtica es impensable que sigui la CUP-PC qui decideixi quines persones del PSC, escollides democràticament per una part important de la ciutadania, podrien agafar la seva acta de regidor per formar part després de l’ equip de govern", etziben en el comunicat.

Polítiques que prioritzin l'interès de Sant Celoni i La Batllòria

Aquesta, doncs, és la situació creada i lamenten profundament que s’hagi perdut una oportunitat de, per una banda garantir un govern i unes polítiques que prioritzin l’interès general de Sant Celoni i La Batllòria per davant de qualsevol altra cosa. Un govern que defensi el "model de poble que, entre tots hem construït i esvair qualsevol risc que algú ens surti amb un altre projecte semblant a l’ARE o a la Ronda Nord".

Un govern que pugui Impedir que s’apliquin a Sant Celoni les mateixes retallades i les mateixes polítiques conservadores que està aplicant CiU a la Generalitat i que es posi en perill la cohesió social i les millores socials que hem aconseguit en molts terrenys com el cas de l'habitatge i l'educació. Un govern que lluiti per tal de que no s’aturin ni s’eternitzin projectes tan importants com la construcció de la nova escola Soler de Vilardell i la construcció de l’edifici de FP. "En definitiva, un govern que aposti per polítiques sostenibles i que lluiti amb força i valentia per generar ocupació i que posi en valor una política econòmica en benefici dels treballadors i les classes populars".

Vot en blanc

Diuen que els i les socialistes de Sant Celoni seguiran el seu camí i "com hem demostrat al llarg de tants anys treballarem pensant amb la gent de Sant Celoni i La Batllòria i el seu interès general, des del lloc que ens correspongui".

Per aquests motius que expliquen, el dia 13 de juny, en el ple de constitució del nou Ajuntament, votaran en blanc, es quedaran a l’oposició amb un sentiment de tristesa per l’oportunitat perduda de continuar amb un govern d’esquerres a Sant Celoni, però conscients també de la part de responsabilitat que tenen. En aquest sentit, recorden que han tingut una pèrdua de vots importants, i ara s'han d'analitzar els motius i treure conclusions i, a partir d’aquestes conclusions, començar a trobar solucions, "amb els dos objectius principals que sempre ens han guiat: treballar per l’interès general i treballar per la justícia social. Ho hem de fer millor, ho hem de fer de nou!", conclouen en l'extens comunicat que han fet públic aquesta tarda.

Francesc Deulofeu alcalde

Amb aquesta decisió del PSC s'ha posat en safata que Francesc Deulofeu sigui investit alcalde dissabte vinent. En qualsevol cas el trencaclosques encara no s'ha acabat del tot, perquè queda saber si CiU governarà en solitari i en minoria amb els seus set regidors, si ho farà en minoria amb els seus regidors més la regidora d'ERC o si las CUP-Procés Constituent també entrarà a formar part del govern, sempre les seves condicions. El que queda clar, però, és que la clau de volta que tenia la CUP-PC podent negociar a dues bandes ara ha quedat una mica desactivada i CiU té la potestat de poder escollir quin és el govern que més li convé.

Arxivat a