Sant Celoni homenatja cinc celonins deportats a Mauthausen

A l'acte hi havia familiars dels celonins i d'altres presoners deportats al camp i van ser víctimes del nazisme

Redacció
18 de juny del 2012
La professora Fina Ferrandfo amb els cinc alumnes de l'IES Baix Montseny de Sant Celoni
La professora Fina Ferrandfo amb els cinc alumnes de l'IES Baix Montseny de Sant Celoni | Aj. Sant Celoni
La professora Fina Ferrandfo amb els cinc alumnes de l'IES Baix Montseny de Sant Celoni Foto: Aj. Sant Celoni

Més de vuitanta persones van seguir elsa actes relacionats amb el camp de concentració de Mauthausen que s'han celebrat a la sala Bernat Martorell de Can Ramis, entre les quals hi havia familiars dels celonins i d'altres presoners que van ser deportats al camp i van ser víctimes del nazisme.
 
El motiu dels actes va ser el viatge de cinc alumnes de l'Institut Baix Montseny, acompanyats per la professora Fina Ferrando, al camp de concentració de Mauthausen amb l'Amical de Mauthausen de l'11 al 13 de maig passat. Després del viatge, els alumnes van passar per les escoles de Sant Celoni per explicar l'experiència i recordar els horrors del nazisme. Per recordar les vivències de l'estada a Mauthausen també s'ha preparat una exposició fotogràfica al passadís de Can Ramis que es va inaugurar el divendres i es podrà visitar fins al cap de setmana proper.
 
A la sala Bernat Martorell els alumnes i la professora van fer una senzilla i emotiva representació en homenatge als cinc celonins deportats a Mauthausen (Josep Pahisa Bruguera, Joan Serra Monrabà, Josep Dalmau Robelló, Martí Soler Barlet i Josep Rosés Badia), la mateixa que van escenificar en el viatge. Seguidament Juan M. Calvo Gascón, historiador i membre de l'Amical de Mauthausen, va fer una xerrada sobre La deportació republicana als camps nazis, 1940-1945 , en la qual va glosar el trist destí de molts republicans espanyols que van haver de fugir a l'exili i, després de l'experiència dels camps de refugiats del sud de França, van ser enquadrats a les Companyies de Treballadors Estrangers per donar suport a l'exèrcit francès i capturats per les tropes alemanyes per acabar deportats al camp de concentració de Mauthausen, on bona part dels exiliats van morir. Uns fets colpidors que s'han de recordar perquè mai més es torni a repetir res semblant, diu l'historiador.