15 gestos que tenen diferents significats en altres països

En alguns llocs volen dir el contrari del que nosaltres entenem

990_1431598094victoria
990_1431598094victoria | Pixabay
Europa Press
16 de maig del 2015
Actualitzat a les 10:53h

Viatjar pel món és una ocasió perfecta per aprendre d'altres cultures: la seva història, gastronomia, la seva gent... Però, a vegades, s'ha d'anar amb compte, sobretot si es viatja a certs països. És el cas dels gestos, que en alguns països volen dir el contrari del que nosaltres entenem. 

Gestos amb les mans i els dits, expressions, salutacions... quan un està acostumat a fer-los cada dia i amb total naturalitat, costa imaginar que algú pugui ofendre's. 
 
Polze amunt. Al nostre país i en llocs de parla anglesa, s'utilitza per transmetre un missatge positiu. Però en altres cultures és totalment diferent. A l'Iran, per exemple, s'utilitza com un insult obscè, mentre que al Japó té el sentit d'home. També és un insult a Grècia, Rússia i l'Àfrica occidental. 
Creuar els dits. En la majoria dels països occidentals, s'utilitza per atraure la sort. Però a Vietnam és millor no fer-ho: és una ofensa, ja que assenyala els genitals femenins. 
Fer una "V" amb els dits. És un signe de victòria i pau en alguns països com els Estats Units o una manera de saludar a les fotografies al Japó. Però al Regne Unit, Nova Zelanda, Austràlia i Irlanda és un insult. 
Palmell de la mà en senyal de "stop". L'utilitzem per parar un taxi, per exemple. Però és millor no fer-ho a Grècia: simbolitza enviar una persona a l'infern.
Moure el dit índex per cridar a algú. A les Filipines aquest moviment no es pot fer servir per això, ja que només s'utilitza per cridar als gossos. Qui el fa servir es pot enfrontar a penes de presó. 
Mirar als ulls. És un gest de franquesa en les cultures occidentals, però a l'Àsia o l'Orient Mitjà pot ser entès com una falta de respecte. Passa especialment amb les dones, que ho eviten perquè mirar als ulls pot ser entès com una mostra d'interès sexual. 
"Quin nen més bonic". Mai es pot fer un afalac a un nadó o nen del Vietnam o del grup ètnic Miao (localitzat a la Xina, Vietnam, Laos i Tailàndia). Per a ells, aquesta classe de frases demostren "massa" interès pel petit, és a dir, que se'ls hi vol prendre. 
Acabar-se el plat. Si aneu en un restaurant de les Filipines... no us acabeu el menjar del plat. Mentre que en els països occidentals és una mostra de que el menjar era bo, a les Filipines s'ho prendrien com que s'està posant en dubte la seva capacitat per fer passar la gana. 
Mastegar xiclet. El novembre passat el president dels Estats Units, Barack Obama, va fer enrabiar molts xinesos quan va visitar el país asiàtic per mastegar xiclet. Aquesta pràctica és vista com una violació de les normes socials o d'etiqueta en diversos països del sud-est asiàtic, com Singapur (on està prohibida la seva importació) i el Japó.
Tocar el cap. Es considera una falta de respecte en països asiàtics, ja que en la cultura budista -molt present a Tailàndia, Laos i Sri Lanka- aquesta part del cos es considera sagrada. 
Eructar. Al nostre país és un signe de mala educació i, sentir algú que fa això després de menjar, es considera groller. En altres països no és així. A l'Índia, Turquia i als països àrabs eructen després de menjar i consideren que és descortès no fer-ho. 
Afirmatiu i negatiu. En la majoria de països, dir "sí" amb el cap es simbolitza movent-lo amunt i avall, i per dir "no", d'esquerra a dreta. Tot i així, per algú de Bulgària és el contrari: mouen el cap d'esquerra a dreta per dir que "sí" i amunt i avall per dir que "no".
Rock and roll. Encara que aquest símbol està molt estès al nostre país per referir-se a aquest gènere musical, també s'entén d'una altra manera: que una persona li ha sigut infidel a la seva parella. 
Caminar descalç. Per a nosaltres seria estrany veure algú caminant descalç pel carrer o en un acte social. Però a Austràlia, és molt comú i passa en qualsevol estrat social.
Salutacions. Les costums entre països poden arribar a ser molt cridaneres. Per posar un exemple, a Rússia és habitual fer-se fins a tres petons, i inclús existeix la tradició de fer-se un petó a la boca. 

També et pot interessar... 
 
 

Un orangutan que adopta tres cadells de tigre, la nova estrella de la xarxahttps://naciodigital.cat/canaldigital/noticia/17786/orangutan/adopta/tres/cadells/tigre/nova/estrella/xarxa

Posted by Canal Digital on dimecres, 13 / maig / 2015