El termòmetre es dispararà fins als 38 ºC en els propers dies

Redacció
12 de maig del 2015
Actualitzat a les 8:29h
Un termòmetre a la ciutat de Barcelona indica les altes temperatures
Un termòmetre a la ciutat de Barcelona indica les altes temperatures | ACN

Una depressió situada a l'oest de les illes britàniques, ens portarà una massa d'aire molt càlid -procedent del nord d'Àfrica- i una pujada de les temperatures poc habitual en aquesta època de l'any. Tot i que l'ascens serà progressiu en els propers dies, el punt àlgid arribarà dimecres. Es preveu que els termòmetres assoleixin els 33 i 38ºC a Ponent i l'interior de les Terres de l'Ebre, entre 31 i 36ºC a la resta de l'interior i al Prelitoral i entre 26 i 31ºC al litoral.   

Arrel d'aquesta previsió, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de grau 1 per temperatura màxima extrema per aquest dimecres. A partir de llavors, les tornarà als valors tèrmics propis de mitjans de maig. 
 

Mapa de temperatures. En colors vermells s’aprecia com la massa d’aire càlid emergirà del nord d’Àfrica i afectarà bona part de la península Ibèrica. Foto: Meteocat

 

Risc d'incendis forestals a les comarques d'interior

L'augment de les temperatures també ha fet elevar el risc d'incendi forestal en algunes zones del Vallès Occidental, Baix Llobregat, Bages, Anoia, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d'Ebre, Segrià, Garrigues, Segarra, Urgell, Solsonès i Noguera. D'aquesta manera, s'ha activat el nivell 2 del pla Alfa (el màxim és el 3) al Segrià, la Noguera i les Garrigues. 

En aquests punts de Catalunya, hi ha perill alt de focs al bosc, mentre que a la resta del país el risc és moderat, incloses diverses zones del litoral. El perill és baix als tres extrems del país: Alt Pirineu, Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, desembocadura de l'Ebre i alguns punts del litoral. 

Precedents de calor intensa al mes de maig

En els últims deu anys, hi ha hagut dos episodis comparables amb aquesta onada de calor estival durant el mes de maig. Tenint en compte que la temperatura mitjana en aquesta època ronda els 10ºC, destaca el registre del 18 de maig de 2006 -de 23,8ºC- i el del 22 de maig del 2009 -de 23 ºC.  

La previsió per aquest dimarts

El dia serà assolellat a tot el país i només poden aparèixer alguns núvols baixos als dos extrems del litoral al matí i a mitja tarda. No s'esperen precipitacions. Les temperatures mínimes seran semblants als últims dies, entre els 5 i els 17ºC, mentre que les màximes seran lleugerament més altes i rondaran entre els 24 i els 32ºC. El vent bufarà fluix i de direcció variable, i el garbí deixarà cops moderats a l'interior i el litoral. 
 

Previsió per dimarts al matí. Foto: Meteocat

 

Previsió per dimarts a la tarda. Foto: Meteocat