Les polítiques de cohesió social prendran força a Sant Celoni i La Batllòria

Els candidats de CiU, CUP-PC i ERC exposen els seus programes en un pa amb tomàquet electoral organitzat per l'Ateneu de Sant Celoni | Francesc Deulofeu (CiU): "hem de crear una marca turística, mirar cap el bosc, cooperar amb els pobles veïns i mancomunar serveis" | Mariona Pascual (CUP-PC): "La independència nacional ha d'anar acompanyada de l'alliberament social". | Magalí Miracle (ERC): "lluitar contra la pobresa de les persones i les famílies. Aconseguir la pobresa zero i això ha de ser una prioritat" | Antonio Torquemada (PP): "Catalunya és el mateix que Espanya i és bo que continuiï sent així" | Enric Molla (president de l'Ateneu de Sant Celoni) als partits absents al debat: "el menyspreu no és a l'Ateneu, és a una part de la societat que vol saber el que pensen els candidats a l'alcaldia"

Redacció
09 de maig del 2015
Actualitzat el 10 de maig a les 22:04h
D'esquerra a dreta: Mariona pascual (CUP-PC), Magalí Miracle (ERC), Antonio Torquemada (PP), Francesc Deulofeu (CiU) i Enric Molla, moderador i president de l'Ateneu.
D'esquerra a dreta: Mariona pascual (CUP-PC), Magalí Miracle (ERC), Antonio Torquemada (PP), Francesc Deulofeu (CiU) i Enric Molla, moderador i president de l'Ateneu. | Jordi Purtí

D'esquerra a dreta: Mariona pascual (CUP-PC), Magalí Miracle (ERC), Antonio Torquemada (PP), Francesc Deulofeu (CiU) i Enric Molla, moderador i president de l'Ateneu. Foto: Jordi Purtí


Francesc Deulofeu (CiU), Mariona Pascual (CUP-PC), Magalí Miracle (ERC) i Antonio Torquemada (PP), van ser els quatre alcaldables de Sant Celoni que finalment han participat aquest divendres a la nit en el "Pa amb tomàquet electoral" que va organitzar l'Ateneu de Sant Celoni. De fet, més que un debat ha estat una oportunitat perquè les diferents candidatures poguessin explicar els seus projectes de cara a les properes eleccions en tres blocs concrets: la comarca del Baix Montseny, el procés sobiranista de Catalunya i el model de poble. No totes les candidatures van poder exposar els seus plantejaments perquè com ja vam publicar ahir a BaixMontseny.info tant el PSC com ICV Sant celoni - La Batllòria Pot van rebutjar la seva participació.

Tot i que les explicacions davant d'aquest fet ja havien estat donades per totes les bandes, sí que calia la versió pública i oficial de l'entitat organitzadora de l'acte. Enric Molla, president de l'Ateneu, la va donar i, malgrat el respecte per la postura dels dos partits absents va etzibar que "el menyspreu no és a l'Ateneu, és a una part de la societat que vol saber el que pensen els candidats a l'alcaldia. No podem dissimular, no és la primera vegada que ens trobem amb pals a les rodes. Pels seu actes els coneixereu", va concloure el president de l'Ateneu.

El Baix Montseny una realitat

I ja és curiós que el primer en prendre la paraula sigui Antonio Torquemada, candidat del PP, que encapçala una de les llistes fantasmes del Partit Popular. I el seu discurs en la línia del partit "la comarca del Baix Montseny ara no és el moment de fer-la. No en sóc partidari. Això és un tema cíclic que torna de tant en tant. és una qüestió que ara no toca". Tot i tenir bon humor ha estat l'única veu dissonant de la nit.

Més explícit ha estat Francesc Deulofeu, candidat de CiU, recordant que el Baix Montseny té una història i crear una comarca pròpia de ben segur que "generaria oportunitats i Sant Celoni ha d'exercir el concepte de capitalitat". Per Deulofeu voler el millor per Sant celoni i vetllar perquè els nostres fills i els nostres néts tinguin un futur més pròsper i per poder estar al costat de les persones cal apostar pel Baix Montseny "hem de crear una marca turística, mirar cap el bosc, cooperar amb els pobles veïns i mancomunar serveis".

"N'estem convençuts i ja fa molts temps que hi estem treballant", així és com va començar Magalí Miracle, candidata d'ERC. "treballarem amb els municipis veïns perquè el Baix Montseny sigui una comarca de la nova República Catalana, de la qual Sant Celoni n'hauria de ser la capital pel seu volum de població i la seva ubicació central. En aquest sentit, la candidata republicana va recordar que fa pocs dies alcaldables de tot el Baix Montseny ja es reunir a Sant Celoni en una reunió de treball.

Per la seva banda, Mariona Pascual, candidata de la CUP-PC, també hi aposta  "és un territori de referència no limitat a Sant Celoni". I amb aquest fil emfatitza que la CUP ja treballa de forma coordinada amb Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera, amb l'objectiu de crear sinergies. "Els municipis veïns no han de treballar d'esquena uns dels altres, han de treballar plegats perquè el que afecta a uns, segur que també pot afectar als altres". Per Pascual, en qualsevol cas, primer s'ha de construir el país nou i després serà el moment de crear la comarca del Baix Montseny.

Independència nacional, independència social

Des de Convergència i Unió s'ha fet una aposta clara per la independència de Catalunya perquè els catalans "tinguem una millor qualitat de vida. Un país que tingui més oportunitats, que hi hagi feina per tothom i perquè elsa nostres fills i filles tinguin un futur millor" Francesc Deulofeu recorda que els catalans tenim trets diferenciats ben remarcats i ara "hem de fer un pas endavant per assolir la independència". Recorda que el camí no és gens fàcil però conclou que un dels primers passos a fer és el pròxim dia 24 de maig "Sant Celoni tingui un govern independentista que faci costat al president i al govern de la Generalitat".

Esquerra Republicana de Catalunya és un partitr independentista i sempre ha estat partícep en tots els esdeveniments que s'han organitzat a favor de la independència de Catalunya. "Tenim molt clar que volem que la CUP i CiU han de treure bons resultats electorals el 24 de maig i nosaltres millors. Entre tots hem d'aconseguir un resultat històric perquè com més ajuntaments sobiranistes hi hagi serà més fàcil encarar la independència", assegura Magalí Miracle. També diu que la propera alcaldessa o alcalde de Sant Celoni ha d'estar al costat del president el proper 27S "ERC ho farà, nou país i nova república".

"L'estelada la portem en el logotip, mostra clara de quina és la nostra postura", introdueix la candidata de la CUP i Procés Constituent. El procés que viu Catalunya l'ha engegat la gent i els partits polítics hauran d'estar preparats per desobeir l'Estat espanyol "perquè hi haurà moments que s'haurà de desobeir i els polítics hauran d'acompanyar la ciutadania i no pas posar-se al davant, quan ho han fet han potinejat", diu Mariona Pascual. També recalca que la independència nacional  ha d'anar acompanyada de l'alliberament social. La República Catalana ha d'estar al servei de les persones.

I res d'especial amb el candidat del Partit Popular. El discurs ben après "Catalunya és el mateix que Espanya i és bo que continuiï sent així: Junts aquesta comunitat anirà cap amunt la unió fa la força i separar-nos d'Espanya seria una mala decisió", La independència no és el millor camí, conclou Antonio Torquemada.

Model de poble

Magalí Miracle aposta  per un Sant Celoni i La Batllòria cohesionats, republicans, emprenedors i sostenible "lluitar contra la pobresa de les persones i les famílies. Aconseguir la pobresa zero i això ha de ser una prioritat". La candidata republicana també diu que des del govern municipal s'ha de lluitar contra l'atur i promoure incentius fiscals a les empreses que contractin treballadors empadronats al municipi en situació d'atur. També fa una aposta pel reciclatge avançat i impulsar de forma progressiva la recollida selectiva d'escombraries porta a porta als domicilis i als comerços. ERC defensa la singularitat de La Batllòria "dos pobles en un".

Mariona Pascual diu que s'han de planificar polítiques socials i tenir un horitzó més clar que no pas ara amb una visió en clau Baix MOntseny. Recorda que el POUM actual data del 97 i, per tant, s'ha d'apostar per una reforma i planificar el creixement dels pròxims quinze o vint anys que "no estigui basat en el totxo i no especular amb el sòl". La candidata de la CUP-PC també diu que s'han de treballar polítiques d'habitatge i mobilitzar els pisos buits de Sant Celoni. Aposta clara per desenvolupar serveis scocials "perquè Sant Celoni té emergència social". Des de la CUP-PC també visualitzen una xarxa de barris i "millorar la vida de la gent gran i no pas amb la consatrucció de pisos tutelats", diu Mariona Pascual.

Pel candidat del PP l'objectiu és entrar a l'Ajuntament i després treballar des de dintre els projectes perquè vagin endavant. "Es poden mancomunar serveis, però no cal fer una comarca nova", diu Antonio Torquemada.

Francesc Deulofeu veu pels propers quatre anys un municipi que giri al voltant del bosc, crear llocs de treball, estar al costat de les persones que més ho necessiten i fer el millor Sant Celoni pels nostres fills i filles. Segons el candidat de CiU estan preparats per treballar i oferir nova formació als i les joves "preparant-nos per acollir nous visitants que faran créixer el comerç i restaurants, especialitzant-nos en la recerca de noves energies, connectant projectes per les empreses i emprenedors locals", conclou Francesc Deulofeu.

L'anècdota

La votació del públic que tanta polèmica ha creat no ha deixat de ser una anècdota, en alguna casos prou divertida. En aquest cas, tres persones van votar que el millor havia estat Joan Castaño, que com és sabut no va participar del debat: Dos van dir que Magalí Mirtacle i Antonio Torquemada farien un bon tàndem, dos més van dir el mateix de Mariona Pascual i Francesc Deulofeu, un va votar en blanc i 1 va ser nul. Cinc més van votar per Mariona Pascual, dotze per Magalí Miracle i quaranta-quatre per Francesc Deulofeu.
 

Les dues candidates i els dos candidats que han participat aquest divendres en el debat electoral de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí



 
Arxivat a