Enric Molla: «Som aquí per no haver d'estar sempre tornant a començar»

Avui l'Ateneu enceta una nova activitat amb un debat electoral amb els candidats a l'alcaldia de Sant Celoni el pròxim 24 de maig

Redacció
08 de maig del 2015
Actualitzat el 09 d'octubre del 2019 a les 16:05h
Enric Molla, president de l'Ateneu de Sant Celoni
Enric Molla, president de l'Ateneu de Sant Celoni | Jordi Purtí

Enric Molla, president de l'Ateneu de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí


A finals de 2013 un grup de persones es posa al davant de l'entitat Ateneu de Sant Celoni per intentar evitar-ne la seva desaparició. Es tracta d'una entitat centenària que poc a poc havia anat degenerant i passar a ser només història cultural, política i social del municipi era una possibilitat més que possible. Per això, Enric Molla, l'actual president li agrada dir que "som aquí per no haver d'estar sempre tornant a començar". I amb aquesta idea l'¡Ateneu ha tornat a tenir presència a Sant Celoni, amb diverses activitats. I aquest 8 de maig, dia d'inici de la campanya electoral de les eleccions municipals han programat un debat amb els candidats a l'alcaldia de Sant Celoni. Una pinzellada al passat i una ullada el futur és el que ens explica Enric Molla en aquesta entrevista.

És possible tornar a reviure el que en el passat ha suposat l'Ateneu per Sant Celoni?

Certament ha viscut anys molt esplendorosos, tant que l'any 1925 es va construir l'edifici que encara avui coneixem que se li va donar el nom d'Ateneu. Ara, aquest immble és propietat municipal a causa de la fallida que l'associació Ateneu de Sant Celoni va tenir i a conseqüència d'això es va vendre a l'Ajuntament. L'any 2013 es va acabar els vint-i-cinc anys de la cafeteria i la possibilitat de dissolució era real. Ara són temps diferents i la junta tenim la intenció d'organitzar activitats que captin l'interès de la gent i, amb temps tornar a donar rellevància a l'entitat.

Com s'encara la posada en marxa d'una entitat amb aquesta situació, per què malgrat rot fa la sensació que és començar de zero?

- A finals del 2013-2014 vam dedicar-nos a posar al dia la documentació, els estatuts, el llistat de socis... va ser tot plegat molt complicat i feixuc perquè la documentació s'havia perdut. En aquells moments hi havia 135 socis, però no eren reals. N'hia havia que ja no hi eren i d'altres que ni sabien que fossin socis. En total en van quedar un centenar, però en l'any i mig que portem l'actual junta hem augmentat l'actiu social en un 150 per cent. ara mateix som 252 socis. La quota anual per ser soci de l?Ateneu és de 15 euros.

Què penseu fer per reflotar-ho?

Entenem que les entitats del poble han de tenir vida. Per ser independents les entitats privades han de donar vida cultural al municipi, entenen la cultura en majúscula. El primer pasva ser dissenyar un logo diferent. És una bombeta que simbolitza la llum, les idees que a més té la voluntat d'educar, entretenir, ensenyar, explicar, emocionar... fixa't que tot comença amb una e i si les ajuntem formen el filament de la bombeta i la base és la història de l'entitat que com he dit abans és de tradició centenària, de finals del segle XIXja que si bé com Ateneu ho és des de l'any 1925, abans havia estat el Cafè Soler i Cercle Autonomista La Constància (Cal Xerric). La nostra idea és que l'Ateneu actual sigui intergeneracional, que abraci tothom. De fet una de les primeres idees és tornar a posar en marxa el tema de Rialles, però de moment encara  no ho hem pogut acabar de concretar. També volem transversalitat en tots els sentits.

Però quina és l'estratègia?

Els objectius són diversos. Pretenem ser una entitat centyral que aglutini persones de diferents edats i diferents sensibilitats. Recuperar actes que s'han deixat de fert perquè les entitats que ho feien han desaparegut. També federar-nos amb entitats que tinguin problemes per ajudar-los a mantenir la seva activitat. En definitiva modernitzar-nos i programar al llarg de tot l'any actes i activitats que donin sentit a l'Ateneu i reforçar la identitat local i comarcal i la catalana.

Quin tipus d'activitats heu fet fins ara?

Vam començar l'any amb un Concert de Cap d'Any. Un concert de valsos amb l'Orquestra Simfònica del Vallès. Al febrer una conferència amb Salvador Cardús "Posem-nos a l'hora". Un conceret amb Increscendo el mes de març. El mes passat Pol Avinyó va fer la conferència "El Liceu ve a Sant Celoni". També un concert de Sant Jordi "Les sardanes ens fan emocionar", amb la Cobla Principal de la Bisbal i el mes de setembre, el dia 10,  tenim programat un concert amb Els amics de les Arts.

I el 8 de maig s'enceta una nova activitat amb un debat electoral...

Una de les activitats que volem portar a terme són unes trobades que al voltant d'un pa amb tomàquet poguem compartir amb els socis i no socis xerrades que comportin un contrast de parers, la recerca de solucions o fer propostes sobre determinats temes. Ens ha semblat interessant poder començar aquesta activitat amb un debat electoral entre els candidats a l'alcaldia que es presenten a les eleccions del dia 24 de maig. Serà un debat diferent dels convencionals i als candidats els plantejarem tres blocs temàtics que per nosaltres tenen força interès. La comarca del Baix Montseny, el procés sobiranista de Catalunya i el model de poble que cada candidatura planteja. Amb això el que busquem és que l?Ateneu sigui un fòrum d'opinió, de fet aquesta és una de les funcions dels ateneu.