El Montseny estrena finalment una ultratrail amb el «pedigrí» de la marató

La prova, de 89 km i 4.600 m de desnivell positiu, estrenarà dissabte la nova Copa d'Espanya | Iván Ortiz, Dani Aguirre, Jaume Folguera, Silvia Trigueros i Judit Lamas, entre els favorits

L'Ultra Montseny s'estrenarà dissabte
L'Ultra Montseny s'estrenarà dissabte | Angel Enguita
Arnau Urgell
09 d'abril del 2015

L'Ultra Montseny s'estrenarà dissabte. Foto: Angel Enguita


El Montseny estrenarà finalment aquest cap de setmana la seva pròpia ultratrail. Un dels massissos amb major tradició excursionista del país no tenia encara una prova de llarga distància, un buit que s'omplirà amb una cursa que neix amb el “pedigrí” de la Marató del Montseny. La cursa, de 89 quilòmetres i 4.600 metres de desnivell positiu, tindrà la sortida i l'arribada a Sant Esteve de Palautordera (el Vallès Oriental) i servirà per iniciar la nova Copa d'Espanya de l'especialitat.

El projecte va arrencar fa tres anys de la mà de l'Associació Esportiva Montseny, organitzadora de la marató homònima, i dels responsables de la coneguda Cursa de la Vall del Congost. Es va anunciar per l'any passat però finalment no es va poder celebrar per “motius externs”, explica Melcior Truncal. Finalment, arrencarà aquest dissabte amb 350 inscrits. “Teníem una previsió d'entre 300 i 400 corredors, per tant, estem satisfets per la resposta tractant-se de la primera edició”, assenyala en declaracions a NacióMuntanya.

L'Ultra Montseny neix com una evolució de la marató. “És una responsabilitat que serveixi per estrenar la Copa d'Espanya”, assegura Truncal que admet que sense el “pedigrí” de l'altra prova no seria possible haver format part del calendari de la nova competició. A més, destaca que el massís “no tenia una ruta circular que unís els diversos municipis i també donés a conèixer espais menys freqüentats”. Això sí, la prova no evitarà ni el Turó de l'Home ni les Agudes i passarà pel coll Pregon, als peus del Matagalls.

El Montseny estrenarà la seva primera ultratrail. Foto: Josep Maria Montaner


Més enllà d'aquests punts emblemàtics l'organitzador de l'Ultra Montseny destaca el pas pel Sui, “un dels grans desconeguts” de la zona i que ofereix una gran panoràmica tant del conjunt del massís com de la serralada Litoral. El pas per l'entorn de Viladrau –municipi al quilòmetre 49 del recorregut on hi haurà la base de vida- i el Brull són els altres punts que destaca Truncal.

Alt nivell en categoria femenina

Iván Ortiz, guanyador de la Copa d'Espanya de Curses de Muntanya 2014, és a priori el principal favorit dissabte, segons assenyala l'organitzador de l'Ultra Montseny. També destaca altres membres de la selecció andalusa, com Antonio Mudarra i Manuel Anguita, mentre que el veí de Sant Celoni d'origen navarrès, Dani Aguirre, voldrà aprofitar el gran coneixement del territori i mantenir l'excel·lent estat de forma que va demostrar fa unes setmanes guanyant l'Ultra Trail les Fonts. L'alacantí Dani Amat, el vallesà Jaume Folguera i l'osonenc Manel Amor també se situen entre els corredors predestinats a lluitar per les posicions capdaventeres.

“El nivell és especialment alt en l'apartat femení”, assenyala Truncal. I és que a la línia de sortida de Sant Esteve de Palautordera hi serà el podi sencer del darrer Campionat d'Espanya disputat en el marc de la Penyagolosa Trails: Silvia Trigueros, Noelia Camacho i l'ebrenca Judit Lamas. També destaca la presència de Núria Domínguez, la basca Leire Martínez i la manresana Marta Muixí, que juntament amb Aguirre són els recents guanyadors de l'Ultra les Fonts.

Una de les particularitats de l'Ultra Montseny és que la sortida serà itinerant. "El 2015 arrenca a Sant Esteve de Palautordera però els propers anys es farà des d'altres municipis", explica l'organitzador de la prova. De fet, de cara al 2016 ja preparen un segon recorregut de 130 quilòmetres.

NacióMuntanya cobrirà la prova amb un seguiment al llarg de la jornada, una crònica i una extensa galeria de fotos.
 

Mapa detallat de l'Ultra Montseny 2015