Com s'ha de fer la declaració de la renda?

E.P./Redacció
07 d'abril del 2015
Actualitzat a les 18:06h
Contribuents fent la declaració de la renda.
Contribuents fent la declaració de la renda. | Europa Press

Contribuents fent la declaració de la renda. Foto: Europa Press


Aquest dimarts arrenca la campanya de la renda del 2014 per a prop de 3,5 milions de contribuents catalans. La renda d'aquest any és una renda ''continuista'' de la declaració del 2013 i les poques novetats d'aquest any afecten bàsicament a la dació en pagament i a les preferents.

Aquí us deixem algunes de les claus per presentar la declaració: 

Qui l’ha de presentar? 

L’han de presentar els contribuents que percebin més de 22.000 euros d'un sol pagador. També ho han de fer els que tenen més d'un pagador i la suma de les quantitats percebudes del segon superi els 1.500 euros i si la renda màxima anual està per sobre dels 11.200 euros.

A més, també estan obligats a declarar els contribuents que tinguin rendes inferiors als 22.000 euros però  s'hagin aplicat deduccions per inversió en habitatge, per compte estalvi-empresa, per doble imposició internacional, així com reduccions en la base imposable per aportacions a plans de pensions, a mutualitats de previsió social, a plans de previsió assegurats o a patrimonis protegits de les persones amb discapacitat.

Quins terminis hi ha? 

A partir d’aquest dimarts 7 d’abril comença la presentació i confirmació per internet de la declaració a través dels diferents mecanismes que ofereix l’Agència Tributària i les entitats col·laboradores. Tant en el cas de la presentació i la confirmació, la campanya s'allargarà fins al 30 de juny, excepte per a aquells amb resultat a ingressar que vulguin domiciliar el pagament a un compte bancari, que hauran de presentar la seva declaració abans del dia 25.

Com es presenta la declaració? 

Els contribuents que hagin presentat la declaració en anys anteriors poden sol·licitar l'esborrany o les dades fiscals a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària (www.agenciatributaria.es) mitjançant diversos mecanismes. El més utilitzat és mitjançant el número de referència que permet accedir a l’esborrany o les dades fiscals. Per fer-ho, els ciutadans han de comunicar el seu DNI, l'import de la casella 415 de la declaració de l'IRPF corresponent a l'exercici 2013 i el número del telèfon mòbil en el qual desitgin rebre mitjançant SMS. Amb aquest número podran accedir a les seves dades fiscals i l'esborrany i, si s'escau, confirmar aquest últim tal com està o modificar-lo.

Els ciutadans que disposin de signatura electrònica o el nou sistema de signatura amb clau d'accés a un registre previ com a usuari podran accedir directament al seu esborrany o les dades fiscals a través de la seu electrònica de l'AEAT.

D'altra banda, l'Agència Tributària enviarà per correu ordinari l'esborrany o les dades fiscals als contribuents que ho van sol·licitar expressament en la declaració de 2013. A més de l'esborrany, els contribuents podran recórrer a altres sistemes d'ajuda de l'Agència com “el programa PADRE”.

Ingressar o retornar

La declaració implica “ingressar” o “retornar”. Quan el resultat de la declaració és “retornar”, Hisenda rep una notificació un cop confirmat l'esborrany o presentada la declaració i, conseqüentment,  procedeix a fer l'ingrés en pocs dies. La devolució no és automàtica, s'ha de sol·licitar amb el "model 100" que acompanya els impresos de la declaració. Normalment s'efectua mitjançant transferència bancària al compte que el contribuent indiqui.

Si el resultat és “ingressar”, el contribuent pot abonar la quantitat en el moment de presentar la declaració o fraccionar el deute sense interès ni recàrrecs. En cas que la fraccioni, haurà de pagar el 60% de la mateixa en el moment de presentar la declaració i la resta fins al 5 novembre 2015.

Qui pot domiciliar el pagament? 

Només podran fer-ho els contribuents que presentin l'autoliquidació per Internet, els que ho facin a través dels serveis d'ajuda de les oficines de l'Agència o els que efectuïn confirmin l'esborrany. No es podrà domiciliar el pagament de les declaracions que es presentin a les oficines de les entitats col·laboradores (bancs, caixes d'estalvis o cooperatives de crèdit).

Peculiaritats de 2014

La campanya de 2014 té algunes peculiaritats, com l'amnistia fiscal als emigrants retornats, l'exempció d'impostos a la dació en pagament de l'habitatge i el tractament fiscal per a contribuents titulars de participacions preferents i deute subordinat.

També cal tenir en compte les aportacions realitzades a plans de pensions, els incentius als “business angels” i el “seed money”, la fi de les deduccions per compra i lloguer d'habitatge habitual -amb algunes reserves-, l'avantatge fiscal per a la venda d'immobles adquirits el 2012 i l’increment de la càrrega fiscal en els guanys especulatius.

Els treballadors a l'estranger poden quedar exempts de tributació pels rendiments percebuts amb un límit màxim de 60.100 euros anuals i els emprenedors que l'any passat es van animar a posar en marxa una societat limitada poden deduir-se el 15% de les aportacions realitzades, amb un límit de 9.000 euros anuals. Aquesta deducció desapareix aquest 2015.