Celonines en el 70è aniversari de l'alliberament dels camps d'extermini nazi

Alumnes de l'Institut Baix Montseny van participar en un acte celebrat en el Parlament de Catalunya

Andrea Peña Ambatlle
20 de març del 2015
Actualitzat a les 6:51h
Alumnes de L'IES Baix Montseny al Parlament de Catalunya
Alumnes de L'IES Baix Montseny al Parlament de Catalunya | IES BM
Crònica de l’acte escrita per Andrea Peña Ambatlle, exalumne de l'IES Baix Montseny que va realitzar el viatge a Mauthausen el 2012
 
Amb l'objectiu de reforçar el compromís dels joves amb la Memòria i la Història, el passat 16 de març l'Amical de Mauthausen, amb la col·laboració del Parlament de Catalunya, va organitzar una emotiva trobada de joves de molts instituts de Catalunya, entre ells els de l'Institut Baix Montseny, per commemorar els 70è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració i d'extermini nazis, i per presentar la Xarxa Memòria i Prevenció del Feixisme. Mai més.

A l'acte hi eren presents diputats, regidors, alcaldes, representants de les entitats de la Xarxa Mai Més, membres dels comitès internacionals de Mauthausen i Buchenwald, i el Sr. José Marfil, exdeportat al camp de Mauthausen.

Va començar amb unes paraules de la M.H. Presidenta del Parlament, Núria de Gispert i a continuació, el Sr. Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen, va explicar els objectius de la Xarxa Memòria i Prevenció del Feixisme. Mai més i va remarcar l'important significat d'aquesta efemèride: «Les veus de les víctimes es van apagant i el seu testimoni cada vegada és menor. El relleu d'aquells qui combatem el feixisme es fa imprescindible».
Van seguir les intervencions dels alumnes que han tingut la oportunitat de viatjar als camps amb l'Amical de Mauthausen. Tots ells destacaven el significat de l'experiència viscuda: una de les millors experiències de la seva vida. La sensibilització en la lluita contra els feixismes i a favor dels Drets Humans és una de les principals eines que van defensar els joves per actuar com a noves veus de la Memòria.
 

Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya Foto: IES BM


Actualment el feixisme no ha desaparegut, de fet, el tenim molt a prop i en ocasions legalment dins del Parlament d'alguns països. La inquietud principal del jovent que va pronunciar unes paraules des del faristol, és la necessitat d'impedir que res semblant als fets que van comportar la Segona Guerra Mundial torni a succeir. Parlem de la lluita contra la desigualtat, a favor de la llibertat i de la justícia social i política. Parlem de la lluita contra el feixisme i de la immensa responsabilitat d'adoptar les veus de les víctimes, els combatents i les famílies que van patir un dels pitjors episodis de la Història de la Humanitat.

Les paraules dels joves van ser un encoratjador missatge per un dels supervivents de la barbàrie, el Sr.José Marfil, que ens va commocionar amb la seva història. La força d'una veu pansida pels anys va relatar la terrible experiència del fracàs de la lluita contra el feixisme quan tan sols era un jove, el patiment de l'exili, la pèrdua d'una família i la deportació al camp presidit per una immensa àliga de pedra grisa que esdevindria la seva llar durant llargs mesos.

L'acte va concloure amb la lectura de la Declaració de la Junta de Portaveus: El Parlament de Catalunya renova el compromís amb el missatge dels deportats i deportades. FEIXISME MAI MÉS (declaració aprovada per tots els grups parlamentaris, excepte el PPC) i un homenatge a les víctimes, dipositant quatre clavells vermells al peu d'una espelma encesa i escoltant les dolces veus d'uns alumnes interpretant Wiegala, una preciosa cançó de bressol de la compositora morta a Auschwitz, Ilse Weber.
L'escalfor de la trobada i la unió de lluites van tancar un matí ple d'emocions, consciència i respecte. L'esperit de lluita, la veu dels qui van callar, fan més dolça la volguda victòria que milers de víctimes no van viure. Fan més dolça la victòria contra el feixisme que encara hem de viure.

Andrea Peña Ambatlle
 

Commemoració 70è aniversari de l'alliberament dels camps d'extermini nazi Foto: IES BM


 
Arxivat a